cara Semula jadi elak bayi digigit nyamuk

MOSQUITO adalah sejenis serangga yang sering menjadikan bayi sebagai sasaran utamanya. cara mengelakkan bayi dari gigitan nyamuk, gunakan bahan semulajadi ini! Apakah ramuan semulajadi yang dimaksudkan? Berikut adalah ulasan dr. Kartika Mayasari dipetik dari laman okezone.com

Nyamuk adalah sekumpulan serangga yang menghisap darah manusia untuk bertahan hidup. Nyamuk menghisap darah untuk mengambil protein yang berada dalam darah manusia supaya mereka dapat hidup.

Nyamuk tidak sembarangan dalam menentukan sasaran yang akan diserang. Ibu bapa, dewasa, kanak-kanak, malah bayi juga sasaran sasaran nyamuk.

Nyamuk yang menggigit kulit sering menyebabkan kawasan menjadi gatal. Rasa gatal akibat gigitan nyamuk ini kemudian boleh berubah menjadi luka jika digaru secara terus-menerus, apalagi bila terjadi pada bayi yang masih belum boleh melindungi dirinya sendiri.

Melindungi diri anda dari ancaman gigitan nyamuk boleh dilakukan dengan lotion antinyamuk yang dijual secara bebas di pasaran. Walau bagaimanapun, losyen tidak disyorkan untuk bayi kerana ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi marah kerana ia mempunyai pelbagai kandungan kimia di dalamnya.

Selain lotion, terdapat juga ubat jenis semburan antinyamuk. Ubat antinyamuk bentuk semburan ini pun boleh menimbulkan kesan yang buruk bagi bayi kerana boleh meninggalkan racun pada saluran pernafasan bayi, begitu pula dengan jenis antinyamuk bakar. Memasukkan satu antinyamuk bersamaan dengan menghirup asap rokok sebanyak 100. Jadi, bolehkah anda bayangkan betapa berbahaya jika anda menggunakan ubat anti-bakar untuk melindungi bayi dari ancaman gigitan nyamuk.

Kemudian, bagaimana selamat untuk mengelakkan bayi dari gigitan nyamuk?

Untuk melindungi bayi dari gigitan nyamuk, anda boleh menggunakan minyak yang berasal dari lemongrass. Minyak serai dipercayai selamat untuk dioleskan pada kulit bayi.

Serai, atau yang dikenal dengan lemongrass, adalah tumbuhan anggota suku rumput-rumputan yang biasanya digunakan sebagai bumbu dapur untuk mengharumkan makanan. Minyak serai diperolehi dengan menularkan bahagian atas kilang. Minyak serai boleh digunakan sebagai deodoran, teh herba, rawatan kulit, aroma wewangian, ubat antiserangga dan boleh juga sebagai aromatherapy.

Penyelidikan yang melakukan perbandingan antara gula-gula yang perlu disapu minyak serai dengan yang tidak menunjukkan bahawa gula-gula yang perlu disapu minyak serai, setelah didiamkan selama 15 minit dalam jarak berdekatan, tidak didatangi oleh serangga satu jenis pun, sehingga dengan kata lain, minyak serai ini mampu digunakan sebagai ubat anting semulajadi dan selamat untuk digunakan pada bayi.

Sebenarnya, apa yang membuatkan serai mempunyai kesan antiser?

Kandungan rumput lemon yang boleh menjadikannya anter adalah Citral dan Citronela. Citral dan citronella mempunyai ciri antikulat, antimikrob dan antikanker.

Oleh kerana nyamuk adalah kumpulan serangga, maka dapat disimpulkan bahawa minyak serai ini boleh anda jadikan pilihan untuk melindungi bayi anda daripada ancaman gigitan nyamuk yang boleh berlaku pada bila-bila saja.