Waktu Dan cara Mendapatkan Tidur Yang Berkualiti

Mendapat tidur yang cukup sama pentingnya dengan bersenam dan makan sihat. Selepas didiagnosis dengan penyakit degeneratif, pengarang Shawn Stevenson memutuskan untuk mengubah gaya hidup menjadi lebih sihat. Dia mengubah tabiat makan dan senamannya.

Dalam proses Shawn menyedari bahawa tidur mempunyai peranan yang sama pentingnya dengan senaman dan makan biasa. Tetapi malangnya sesetengah individu tidak mudah mendapat tidur dan kualiti yang baik.

Berikut ini kita akan berkongsi petua untuk mendapatkan kesesuaian melalui tidur berkualiti.

1. Tidur pada waktu

Tidur pada masa yang tepat adalah sama seperti pelaburan pada masa yang tepat pula, tidak kira berapa banyak anda melabur, perkara yang penting adalah ketika (anda lakukan). Masa terbaik untuk tidur ialah pukul 22:00 hingga 02:00 pagi.

Menurut kajian itu, tubuh merembeskan hormon pertumbuhan pada masa itu sehingga penting untuk pertumbuhan tulang, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, menguatkan tulang, dan sebagainya. Tidur pada jam itu menjadikan tubuh menghasilkan cukup hormon yang diperlukan.

2. Biarkan matahari pagi membuat anda terjaga

Adalah penting untuk melihat matahari pada waktu pagi apabila anda terjaga. Mendapatkan pendedahan semula jadi kepada cahaya matahari memastikan tubuh terjaga. Faedah yang sama seperti keadaan gelap semasa mencetuskan pengeluaran melatonin tidur.

Pendedahan kepada cahaya matahari semulajadi pada awal hari diterjemahkan sama seperti tahap pengurangan kortisol pada waktu malam.

Cortisol adalah hormon tekanan yang berkaitan dengan gangguan tidur. Mendapatkan cahaya yang cukup pada waktu pagi menjadikan kenaikan kortisol seterusnya berkurang sepanjang hari. Pendedahan kepada cahaya matahari juga meningkatkan pengeluaran serotonin yang meningkatkan kualiti tidur.
Waktu Dan cara Mendapatkan Tidur Yang Berkualiti

3. Jangan bawa kerja ke rumah

Perkara paling buruk yang boleh kita lakukan adalah membawa kerja untuk tidur. Ini bermakna otak tidak boleh mengakses keadaan santai untuk tidur.

Stevenson mencadangkan berlatih yoga atau meditasi untuk mengatasinya dan mendapatkan tidur yang berkualiti. Pendapat ini juga disokong oleh kajian yang mendapati individu yang biasa bermeditasi selama lapan minggu berjaya mendapatkan tidur yang lebih baik.

Kata kunci carian

  • cara mendapatkan tidur yang berkualitas
  • tidur yang berkualitas ulasan
  • tips tidur yang berkualitas
  • waktu tidur paling berkualitas
  • waktu tidur yang berkualitas