Tips Untuk Mengekalkan Kesihatan Mata

Gaya hidup sering membuat kita menggunakan mata kita lebih kerap, tidak kira kesihatan mata. Seperti bekerja di komputer, yang sering membuat kita lupa sepanjang mata kita. Anda sedar? begitu ramai orang yang memakai cermin mata dari tahun ke tahun. Jadi, di sini kami akan berkongsi maklumat mengenai tips mengekalkan kesihatan mata.

Tips Mengekalkan Kesihatan Mata

1. Semak mata anda setiap 12 bulan

Masalah penglihatan yang tidak dirawat akan berkembang lebih teruk, anda harus mengelak daripada memakai kanta sentuh atau cermin mata tidak sesuai lagi untuk anda, kerana ia boleh menyebabkan masalah penglihatan dan sakit kepala.

2. cermin mata hitam anti-UV

Sinar UV boleh membuat kerosakan mata yang serius. cermin mata hitam yang baik boleh mengelakkan ini. Apabila membeli cermin mata hitam, pastikan untuk mencerminkan sekurang-kurangnya 98% daripada sinaran UV.

3. Pemakanan untuk Mata

Seterusnya tips mengekalkan kesihatan mata adalah Pemakanan untuk Mata. Kajian terbaru menunjukkan bahawa vitamin dan kumpulan antioksidan boleh mencegah atau melambatkan pertumbuhan katarak dan degenerasi makula. Pemakanan yang baik untuk badan juga baik untuk mata.

4. menggunakan cahaya yang mencukupi

Bekerja dengan cahaya yang rendah boleh menyebabkan sakit mata, tetapi cahaya terlalu terang juga tidak baik. Arah cahaya berkesan apabila menggunakan komputer adalah lampu meja cahaya lembut dari sisi.

5. Rehatkan mata anda

Hampir semua orang merasa mata mereka tidak begitu selesa selepas duduk sepanjang hari di depan skrin komputer. Ini adalah kerana mata berkelip 25% kurang daripada biasa, yang menyebabkan mata menjadi kering. Satu mengekalkan tips kesihatan mata adalah untuk menutup mata anda dan mengira hingga 5 sebelum membukanya lagi. Lain telah bertukar dari skrin dan memberi tumpuan kepada objek yang jauh. Lakukan ini untuk beberapa minit setiap 30 minit.

6. Cari kanta sentuh dengan kualiti yang baik

Tidak semua kanta sentuh adalah sama. Terdapat selamat untuk mata anda, dan terdapat juga risiko kerosakan mata.

7. Jika anda memakai kanta sentuh, merawat / menyimpan dengan baik

Kanta lekap tidak begitu menyusahkan, tetapi anda juga tidak boleh mengabaikan kebersihannya. Setiap kali anda menggunakan atau melepaskan kanta kenalan anda, bilas. Anda juga perlu menggantikan cecair, apabila anda meletakkan di tempat apabila anda tidur pada waktu malam.

9. Gunakan monitor penapis.

Tips Untuk Mengekalkan Kesihatan Mata
Tips lain untuk mengekalkan kesihatan mata adalah dengan mengurangkan silau dan sinaran yang dipancarkan oleh monitor, gunakan monitor penapis kaca. Bercakap dengan vendor peralatan komputer anda untuk mendapatkan penapis yang baik dan mampu untuk mengurangkan pengaruh radiasi, bukan sahaja malap cahaya monitor.

10. Letakkan kertas anda untuk memudahkan pembacaan, dan pada komputer.

Jika anda perlu bekerja dengan salinan atau membaca akhbar, kemudian meletakkan kertas kerja dalam tempoh yang seimbang dengan monitor anda. Ini adalah supaya anda tidak perlu memberi tumpuan ke belakang dan sebagainya untuk membaca kertas kerja anda, selepas membaca pada skrin.

Kata kunci carian

  • kesehatan mata malaysia
  • menjaga kesihatan mata
  • pemeriksaan kesihatan mata
  • penjagaan kesihatan mata
  • petua kesihatan mata