Tips Supaya Rajin Bersenam

Kesihatan amatlah mahal. Oleh itu, mengekalkan kesihatan menjadi penting. Salah satu cara iaitu dengan bersenam secara teratur. Pada musim hujan seperti hari ini, tidak sedikit orang yang menjadi malas untuk bersenam dengan alasan tidak boleh bersenam kerana hujan. Malah, anda boleh bersenam di dalam bilik.
Agar tidak menjadi malas untuk bersenam pada musim hujan, anda perlu memotivasi diri anda. Ikut petua seperti berikut.

1. Letakkan Foto diri

Pakar kecergasan Samir Purohit berkata, meletakkan gambar diri anda ketika masih langsing akan menjadi lebih bermotivasi untuk bersenam. "Cari gambar lama di mana anda menggunakan seluar jeans atau pasang foto selebriti yang sesuai," kata Samir Purohit.

2. Pakai pakaian sukan

Berolahraga di rumah tidak bermakna anda harus memakai baju tidur. Teruskan menggunakan pakaian sukan terbaik yang anda ada. Ini akan mencetuskan semangat anda.

3. Dengar muzik kegemaran anda

Ahli kesihatan Namita Jain mencadangkan mendengar muzik kegemaran anda sebelum memulakan sukan ini. "Kami mengesyorkan muzik terbaru dan sentiasa berdering dalam fikiran anda, ia akan membantu mengekalkan semangat dan senaman dengan lebih baik," kata Namita Jain.

4. Main DVD kecergasan

Dalam hujan, anda mungkin merasa sukar untuk pergi ke gym. Manfaatkan DVD kecergasan kecergasan seperti yoga dan aerobik. Memainkan senam DVD akan membina suasana ketika anda berada di gym dan memberikan kesan yang tidak anda lakukan sendiri.

5. Perubahan senaman

Tips Supaya Rajin Bersenam
Bersenam di rumah memerlukan anda memilih latihan yang tepat untuk membuat diri anda lebih bermotivasi. Jika anda bosan dengan menggunakan treadmill atau berbasikal di rumah, pilih pelbagai sukan lain seperti yoga, pilates, atau zumba.

6. Sukan sambil menonton televisyen

Jika anda terlalu malas untuk bergerak banyak tetapi masih mahu bersenam, anda boleh melakukannya semasa menonton televisyen.