Tips Penjagaan Kesihatan Mata Saat Bekerja Di Depan Skrin Komputer

Pada masa ini, kerja-kerja yang lebih diperlukan adalah pemprosesan data berkomputer. Bagi pekerja yang perlu berada di hadapan komputer untuk lebih daripada 12 jam sehari, risiko kesihatan mata terjejas sangatlah besar.

Masalah mata seperti mata merah, kegatalan, bengkak mata, mata berair, pening, sering mengganggu pekerja-pekerja ini. Sementara itu, untuk menjauhkan diri daripada komputer, ia tidak mungkin kerana komputer penting untuk kerja mereka.

Berikut adalah tips untuk mengekalkan mata yang sihat, bagi orang-orang yang perlu berurusan dengan skrin komputer dalam tempoh yang panjang.

1. Susun ruang kerja dengan selesa mungkin

Lampu bilik tidak perlu membuat silau mata anda, kerana cahaya dari skrin komputer itu sendiri adalah mempesonakan. Meletakkan monitor sedikit di bawah arah mendatar mata. Jangan terlalu tinggi, dan tidak terlalu rendah supaya leher tidak perlu melihat ke bawah atau ke atas.

2. Break di pertengahan kerja

Setiap setengah jam atau 1 jam sekali, berdiri dan berehat mata anda. Melihat satu objek jauh menjadi tumpuan untuk seketika akan membantu berehat mata lagi. Jika perlu, anda juga boleh berjalan di sekitar bilik supaya tidak terlalu sengit.

3. Palming

Palming adalah salah satu teknik yoga yang berfungsi penglihatan menyegarkan dan merehatkan saraf anda. Caranya, gosok tapak tangan anda bersama-sama sehingga panas, kemudian meletakkan pada mata selama sekurang-kurangnya 30 saat.

4. berkelip kerap

Tips Penjagaan Kesihatan Mata
Semasa sedang menumpukan perhatian kepada melihat sesuatu perkara, termasuk monitor, orang sering lupa untuk berkelip. Ini menjadikan mata kering, gatal-gatal dan merah.

5. Penggunaan ubat titis mata

Untuk menyegarkan semula mata kering dan gatal-gatal, anda boleh menggunakan ubat titis mata. Kerana jika dibiarkan tanpa penjagaan, maka keadaan mata boleh menjadi lebih teruk.

Kata kuci carian

  • keselamatan dan kesihatan komputer
  • kesihatan komputer
  • kesihatan mata akibat penggunaan komputer
  • komputer dalam kesihatan
  • komputer dan kesihatan