Tips Mudah, Lancar Bersalin Secara Normal

Wanita umumnya lebih suka bersalin dengan normal daripada caesarians. Dengan alasan, masa pemulihan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, tidak semua wanita mempunyai peluang untuk melahirkan melalui buruh biasa. Jika anda bercadang untuk melahirkan secara normal, terdapat 10 petua yang boleh dicuba.

1. Mengelak dari tekanan

Keperluan seorang wanita untuk bersalin normal secara fizikal dan psikis. Tekanan pada wanita hamil  menjejaskan hormon dan kesihatan keseluruhan, yang akhirnya akan menimbulkan risiko jika memaksa kelahiran normal. Cuba untuk berfikir positif sejak awal merancang kehamilan.

2. Latihan tetap

Wanita hamil yang ingin melahirkan harus mempunyai otot yang kuat dan kuat. Itulah sebabnya, sangat disyorkan untuk bersenam secara teratur semasa kehamilan, seperti berenang atau latihan kehamilan. Pastikan setiap sukan dilakukan di bawah pengawasan pakar.

3. Perhatikan diet

Pengambilan makanan semasa kehamilan tidak hanya menjejaskan kesihatan janin, tetapi juga proses kelahiran. Makanan yang mengandungi banyak protein dan vitamin dikatakan membantu mengurangkan kesakitan ketika melahirkan anak.

4. Melahirkan di dalam air

Air adalah medium yang membantu meringankan kesakitan semasa bersalin. Rendam dalam air suam sesering mungkin. Air hangat membantu melegakan kesakitan dan memudahkan kelahiran normal. Minum banyak air adalah salah satu perkara yang tidak boleh dilupakan.

5. Latihan pernafasan

Senaman pernafasan memudahkan proses kelahiran normal. Bekalan oksigen yang mencukupi juga merupakan keperluan mandatori untuk meningkatkan pertumbuhan bayi.

6. Jangan percaya pada mitos

Bumi sering mendengar cerita atau mitos tentang kelahiran normal. Tidak jarang, selepas itu mereka menjadi takut. Keadaan seperti ini akan menimbulkan pemikiran negatif yang akhirnya menjadikannya sukar untuk anda melahirkan secara normal.

7. Sosialisasikan

Berbual dengan rakan, keluarga, atau jiran adalah cara untuk melepaskan ketegangan sebelum bersalin.
Tips Mudah, Lancar Bersalin Secara Normal

8. Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein

Apabila mengandung, pengambilan minuman beralkohol dan mengandungi kafein perlu dibatasi. Jika tidak, bayi berisiko berat badan rendah, mengalami kelewatan yang semakin meningkat, kepada risiko keguguran.

9. Kelas pranatal

Berikutan ibu bapa atau kelas pranatal membantu mengatasi ketakutan sebelum bersalin. Secara umum peserta akan berkongsi isu-isu yang dihadapi semasa kehamilan, dan selepas bersalin.

10. Berjalan

Rutin berjalan semasa proses kehamilan membantu mengurangkan rasa kelesuan dan kelemahan pada wanita hamil. Mula berjalan dalam jarak yang singkat selama beberapa minit.