Tips Mencegah Kesan Negatif Cahaya Komputer

Dalam zaman digital ini, adalah mustahil jika aktiviti kita tidak dihubungkan dengan komputer. Terutamanya bagi pekerja. Komputer memberi kemudahan, walaupun sebaliknya memberi kesan buruk pada kesihatan mata. Pakar mengatakan bahawa melihat komputer selama berjam-jam boleh menyebabkan ketegangan di mata dan kepala. Ia dikenali sebagai computer vision syndrome (sindrom penglihatan komputer).

Keadaan ini berlaku kerana penggunaan jangka panjang peranti digital seperti komputer riba, tablet dan telefon pintar. Menurut Persatuan Optometrik Amerika, sindrom penglihatan komputer boleh menjadi sangat teruk, terutama jika pencahayaan di pejabat adalah minimum, skrin alat mengeluarkan cahaya yang membutakan, dan postur yang salah.

Sindrom ini juga boleh menyebabkan mata kering. Kerana, anda berkedip 66 peratus kurang apabila melihat skrin untuk menjadikan mata anda kering. Sekiranya ini berlaku, adakah anda memerlukan cermin mata atau kanta lekap?

Tidak semestinya. Kerana menurut Melanie A. Schmitt, Penolong Profesor oftalmologi di University of Wisconsin, terdapat peningkatan dalam kes-kes yang dekat dengan pendedahan terhadap alat. Walau bagaimanapun, saintis tidak dapat menentukan sama ada skrin itu secara khusus menyebabkan kerosakan.

Apabila mata anda melibatkan diri dalam penglihatan seperti membaca artikel di laman web atau memeriksa Instagram, otot kecil berfungsi untuk meletakkan sesuatu yang fokus dengan mengubah bentuk kanta mata. Terlalu banyak mata bekerja pada jarak dekat boleh menyebabkan ketegangan mata.

Ini boleh membuat anda berasa mata dalam keadaan tegang dan lelah. Walau bagaimanapun, untuk mengatakan kesan ini semata-mata dari memandang skrin masih tidak jelas, menurut Schmitt.

Menurut Mayo Clinic, kesan jangka panjang peranti digital pada kesihatan mata masih berkembang. Jelas sekali, melihat skrin terlalu lama boleh menyebabkan ketegangan mata dan menyebabkan ketidakselesaan, tetapi ia mempunyai akibat jangka panjang yang serius juga.

Satu kajian terbaru oleh penyelidik di Madrid mendapati lampu LED yang digunakan dalam skrin menyumbang kepada kerosakan retina di mata tikus eksperimen. Walau bagaimanapun, kajian lanjut masih diperlukan untuk menentukan sama ada kesan yang sama boleh berlaku pada manusia.

Jika anda bekerja dengan menatap skrin komputer selama berjam-jam, cuba mengambil masa 20 saat untuk berehat. Lakukan setiap 20 minit.

Anda juga boleh membuat tetapan cahaya pada komputer, memilih tidak membutakan mata dan menggunakan titisan mata untuk meningkatkan kelembapan. Akhirnya, pastikan anda duduk menatap komputer dengan postur tegak.