Tips Memandu Kereta semasa mengandung

Secara amnya wanita hamil mempunyai beberapa pantang semasa hamil. Bermula dari makan makanan dan minuman, untuk melakukan aktiviti harian termasuk memandu.

Umur wanita hamil yang semakin meningkat mempunyai tenaga terhad. Memandu kereta atau motosikal tidak mengambil banyak kuasa, tetapi keadaan dan sikap ibu berisiko tinggi untuk memandu kenderaan.

Semasa memandu kereta, perut wanita yang normal tidak akan menyekat kedudukan duduk kerana roda stereng kereta dengan badan yang besar. Tetapi perut wanita itu, tentu saja, menjejaskan jarak antara badan dan roda stereng supaya tidak memberikan keselesaan dalam memandu.

Belum lagi jarak kaki ibu dan risiko ibu melangkah pada brek dan pedal gas menjejaskan tekanan perut wanita hamil. Seperti yang dilaporkan oleh halaman Popsugar, Jumaat (06/05/2016) walaupun memandu mempunyai risiko yang cukup tinggi - ada beberapa garis panduan keselamatan yang boleh dilakukan wanita hamil jika terpaksa memandu.

1. Laraskan cermin pandangan belakang kereta

Melaraskan jarak dan kedudukan duduk adalah langkah pertama untuk dipertimbangkan. Ia juga memberi kesan kepada anda untuk meletakkan pandangan yang betul pada cermin pusat di dalam kereta.

Wanita hamil perlu menyemak semula dan pastikan pandangan mata di cermin cermin tidak begitu tegak dan kekal dalam keadaan selesa semasa memandu.

2. Gunakan pakaian tambahan

Sabuk kerusi mesti digunakan semasa memandu. Untuk wanita hamil mungkin tali pinggang akan membuat tubuh berasa sesak - untuk mengatasinya wanita hamil perlu memakai pakaian yang selesa dengan lapisan yang tepat untuk melindungi janin. Jangan memakai jaket yang dibuat terlalu tebal kerana ia akan memberikan kedudukan yang tidak selesa semasa memandu.
Tips Memandu Kereta semasa mengandung

3. kedudukan tali pinggang yang betul

Memakai tali pinggang keledar pada wanita hamil hendaklah berada dalam kedudukan tali pinggang serendah mungkin dan mengelakkan tekanan pada abdomen. Posisi tali pinggang berpusat pada tulang selangka atau di antara payudara, kemudian matlamat sepanjang sisi perut untuk mengelakkan tekanan pada perut.

4. Sediakan laluan perjalanan terlebih dahulu

Sebelum memulakan perjalanan wanita hamil perlu menentukan laluan perjalanan untuk mencapai tujuan yang dikehendaki. Gunakan sistem navigasi dalam peranti anda dan elakkan menerima panggilan masuk semasa perjalanan.