Tips - cara mengatasi peluh berlebihan di muka, Ketiak Dan Badan lainnya

Peluh yang muncul berlebihan di dahi atau ketiak bukan sahaja membuat keyakinan mengecut, tetapi juga boleh menjadi tanda bahawa anda mungkin mengalami masalah kesihatan. Menurut pakar kesihatan kulit, berpeluh berlebihan boleh mencetuskan penampilan masalah kulit. Ramai orang yang berpeluh berlebihan tidak menyedari bahawa mereka mempunyai masalah kesihatan yang dapat diatasi.

Orang yang berpeluh berlebihan mungkin mengalami hiperhidrosis dan satu cara untuk mengatasinya adalah berunding dengan ahli dermatologi yang disahkan. Pakar dermatologi adalah doktor yang dilatih untuk mendiagnosis dan membantu mengatasi hiperhidrosis.

Berikut ini adalah tip untuk mereka yang mengalami masalah berpeluh yang berlebihan.
  1. Individu yang berpeluh berlebihan harus menggunakan antiperspirants dan bukannya deodoran. Antiperspirant menghalang kelenjar peluh. Di samping menggunakan kepada ketiak, anda juga boleh memohon kepada bahagian lain badan yang berpeluh, seperti telapak tangan, belakang, dan belakang lutut.
  2. Buat nota tentang bila anda berpeluh, dan cuba untuk mengelakkan keadaan. Secara umumnya penampilan peluh dipicu oleh udara panas, rasa cemas, dan makanan tertentu yang mengandungi kafein dan rasa.
  3. Jika kaki anda mudah berpeluh, gunakan kasut seperti sepatu kulit asli yang membolehkan peredaran udara. Jangan gunakan kasut yang sama dua hari berturut-turut. Cuba pastikan ia kering sebelum digunakan semula.
Tips - cara mengatasi peluh berlebihan di muka, Ketiak Dan Badan lainnya
Sekiranya anda tidak menggunakan kaus kaki kapas kerana ia akan menyebabkan keadaan lembap. Pilih kaus kaki yang menyerap peluh dari kulit kaki. Anda juga boleh menggunakan sandal atau kasut apabila keadaan membenarkan.
Kata Kunci Carian
  • cara mengatasi peluh berlebihan
  • cara mengatasi peluh berlebihan di ketiak
  • cara mengatasi peluh berlebihan di muka