Tips agar berat badan bayi cepat naik

Adakah anak anda kurus dan kelihatan seperti kekurangan nutrien yang disebabkan kurang selera makan? Jika ya, anda perlu mencari penyelesaian untuk nutrien untuk memasuki badan kanak-kanak. Lemak sering menjdi alternatif untuk meningkatkan berat badan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, tidak semua lemak baik untuk badan kanak-kanak.
Berikut adalah beberapa makanan yang dapat meningkatkan berat badan dengan cara yang sihat.

1. Mentega

Menambah mentega untuk diet kanak-kanak adalah salah satu cara terbaik untuk mendapatkan berat badan kerana ia mempunyai kandungan nutrien yang kukuh. Jangan lupa memilih lemak yang sihat.

2. Susu dan krim

Produk tenusu seperti susu dan krim mengandungi banyak kalori yang dapat menaikkan berat badan dengan cepat. Pastikan anak minum dua gelas susu sehari. Tambah krim dan bijirin sebagai pelengkap.

3. Telur

Makanan yang kaya dengan protein, vitamin A, dan vitamin B12 tidak hanya baik untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, tetapi juga menyumbang dari segi berat badan.

4. Pisang

Selain berfungsi sebagai penambah tenaga segera, pisang juga mengandungi banyak kalori. Makan pisang dengan kerap membantu berat badan kanak-kanak.
Tips agar berat badan bayi cepat naik

5. Ayam

Daging ayam adalah sumber protein yang baik untuk membina otot dan berat badan.

6. Alpukat

Buah ini sesuai untuk kanak-kanak yang kurus kerana ia kaya dengan lemak dan nutrien. Tidak perlu bimbang, lemak pada alpukat yang sihat sehingga selamat untuk digunakan dalam jumlah besar.