Tanda Tanda Kau Orang Memiliki Masalah Usus Buntu (apendisitis)

Kebanyakan orang mesti mengalami masalah kesihatan perut seperti mag, sembelit, atau cirit-birit. Malah, tidak sedikit yang mengalami keracunan makanan atau dijangkiti virus. Walau bagaimanapun, masalah apendisitis atau usus buntu tidak selalu dialami oleh semua orang. Anda harus segera mengetahui jika terdedah kepada apendisit akibat usus buntu yang pecah boleh mengancam nyawa.

Berikut ini adalah beberapa tanda amaran bila kau orang mengalami apendisitis dan harus segera berjumpa dengan doktor anda.

1. Perut anda adalah luar biasa

Lampiran biasanya menyebabkan sakit yang teruk yang meluas dari pusat ke bahagian bawah abdomen. Apabila mengalami ini, anda memerlukan imbasan CT untuk mengetahui punca kesakitan. Mercy Perubatan bilik kecemasan Dan Gingold mencatatkan bahawa sesetengah pesakit apendisitis mempunyai pelbagai ketidakselesaan. Contohnya, merasa sakit ketika berjalan atau batuk.

2. Mual, muntah dan tiada selera makan

Tidak semua orang yang mempunyai apendisitis mengembangkan gejala ini. Anda boleh mendapatkan bakteria perut, bukan lampiran. Tetapi jika anda benar-benar merasa sakit dan berasa sakit, berjumpa doktor dengan segera. Apendisitis kadang-kadang mempengaruhi aspek lain saluran gastrousus dan sistem saraf menyebabkan loya dan muntah.

3. Lebih sering ke bilik mandi

Pada sesetengah orang, usus buntu adalah lebih rendah dengan pinggul. Jadi, ini lebih dekat dengan pundi kencing anda. Apabila pundi kencing bersentuhan dengan lapisan yang meradang, pundi kencing juga menjadi meradang dan teruja. Akibatnya, anda akan selalu merasa kencing sepanjang masa dan sakit. Gejala-gejala ini memang boleh menandakan jangkitan saluran kencing. Tetapi, apabila digabungkan dengan gejala lain, ini dapat menunjuk pada usus buntu.

4. Anda menggigil dan demam

Tanda Tanda Kau Orang Memiliki Masalah Usus Buntu (apendisitis)
Demam dan menggigil adalah tanda-tanda keradangan di kawasan badan anda. Jika usus buntu itu meradang, badan bertindak balas dengan melepaskan beberapa bahan kimia sebagai penggerak dan membawa sel-sel ke dalam kawasan yang boleh menyebabkan sakit, dan membuat anda merasa demam juga menggigil. Jika anda mengalami sakit perut teruk dengan demam, berjumpa doktor.

5. Merasa keliru

Sekiranya anda berasa keliru, tidak fokus dan fokus, jangkitan mungkin semakin parah dan masuk ke dalam aliran darah. Ini boleh membawa maut jika dibiarkan tidak terkawal. Ini bukan kerana masalah otak, jangkitan yang lebih teruk dan merebak ke seluruh badan termasuk oksigen dan ini menjadikan otak tidak berfungsi dengan normal.

Sebaliknya, temui doktor anda dengan segera kerana selain daripada itu ia boleh menjadi pencetus lampiran, ini mungkin tanda masalah kesihatan mental seperti strok.