Tanda Tanda Kanser Payudara Pada Lelaki

Kebanyakan orang menganggap kanser payudara hanya menyerang wanita. Malah, lelaki boleh berisiko penyakit ini. Walaupun tidak seberapa banyak wanita, lelaki juga harus waspada. Lelaki mempunyai tisu payu dara tetapi tidak tumbuh sebesar wanita. Oleh itu, penting untuk menyedari bahawa kanser payudara boleh menyerang sesiapa sahaja. Berikut adalah beberapa tanda-tanda lelaki yang menderita kanser payudara.

1. Ketulan
Ketulan biasanya tumbuh di belakang puting atau kawasan di sekeliling puting tanpa rasa sakit. Anda boleh menyemak ketulan dengan merapikan dada. Mana-mana benjolan kecil tidak boleh diabaikan, kerana ia boleh menjadi tanda kanser payudara.

2. Pendarahan dari puting susu

Sama seperti gejala yang dihadapi oleh wanita, lelaki juga akan mengeluarkan darah atau cairan putih dari puting susu. Kanser ini sudah berada di tahap yang agak teruk.

3. Keletihan

Sel-sel kanser akan berkembang biak dengan cepat menyebabkan tubuh berasa lemah. Badan anda akan kehilangan tenaga dan boleh menyebabkan dehidrasi. Jadi, jika sepanjang hari anda merasa letih segera semaklah doktor kerana mungkin kanser payudara.

4. Kehilangan berat badan

Kehilangan berat badan secara tiba-tiba bukanlah perkara yang baik. Ini bermakna ia adalah tanda bahawa tubuh tidak menyerap nutrien daripada makanan seperti dahulu. Ini kerana sel-sel kanser payudara di dalam badan anda berkembang pesat.

5. Fungsi badan terjejas

Kanser payudara pada lelaki sering tidak dapat dikesan supaya sel-sel kanser merebak dengan cepat ke seluruh badan. Akan ada banyak organ yang terkontaminasi seperti prostat dan jantung. Badan anda perlahan akan kehilangan fungsi badan.