Tanda Tanda Jantung Kita Masih Sihat

Semua orang mahu mempunyai jantung yang sihat. Walau bagaimanapun, tidak banyak yang tahu apa ciri-ciri hati yang sihat kerana kadang-kadang lebih tertumpu pada gangguan yang dialami oleh organ-organ ini. Berikut adalah beberapa tanda jantung kita masih sihat.

1. Sentiasa bertenaga

Sekiranya anda penuh dengan tenaga dari waktu pagi semasa bekerja sepanjang malam ketika bergaul dengan rakan-rakan, itu bermakna jantung anda sihat. Ini kerana keletihan salah satu gejala jantung tidak berfungsi dengan baik, tetapi anda tidak mengalaminya.

2. Pernafasan biasa

Kesukaran pernafasan biasa selepas berjalan atau memanjat tangga selama beberapa minit adalah salah satu gejala jantung yang tidak sihat. Jika anda tidak mengalaminya, maka jantung anda berfungsi dengan baik.

3. Irama jantung stabil

Irama jantung yang tidak normal adalah tanda masalah jantung. Pastikan rentak jantung anda berada dalam julat normal (72 denyutan seminit atau kira-kira 70-80 denyutan seminit) dengan menyemaknya dengan kerap.

4. Dada tidak menyakitkan

Salah satu masalah jantung yang agak jelas ialah dada yang mengetatkan atau menyakitkan di bahagian itu secara berterusan. Jika tidak, kemungkinan hati anda masih berfungsi dengan baik.

5. Keputusan pemeriksaan tahunan yang sangat baik

Hati yang sihat menunjukkan hasil pemeriksaan yang baik dari segi ujian kolesterol darah, tekanan darah, dan elektrokardiogram (EKG).
Tanda Tanda Jantung Kita Masih Sihat

6. BMI biasa

Tanda biasa jantung yang sihat adalah indeks jisim badan yang ideal (BMI).

7. Sukan tanpa kesakitan

Sekiranya fungsi jantung adalah baik, maka anda tidak akan merasa sakit atau tidak selesa selepas melakukan aktiviti fizikal seperti sukan.