Tanda Tanda anda Mula Mengalami Penuaan

Dengan bertambahnya umur, penuaan dialami oleh semua orang. Perubahan fizikal adalah yang paling menarik. Di samping kulit dan kerutan wajah, terdapat juga penurunan organ tubuh dalam tubuh yang boleh menjejaskan kualiti kesihatan.

Manusia mempunyai dua umur, iaitu usia badan dan usia sebenar. Seseorang berkata untuk memulakan penuaan apabila memasuki usia 30-an. Pada usia itu, keadaan fizikal mengalami beberapa gejala:
- Lebih mudah letih
- Mudah untuk Pegal
- Sering berasa tidak sihat
- Ia telah berehat, tetapi badan berasa tidak sesuai
- Imun menurun dan mudah mengalami sakit

Sekiranya tanda-tanda telah bermula, anda harus sedar bahawa ia adalah salah satu gejala awal penuaan yang berlaku di dalam badan. Ciri-ciri bahawa badan anda lebih tua daripada usia sebenar anda.

Ramai orang tidak mahu menjadi tua. Walau bagaimanapun, penuaan adalah satu proses yang semua orang mesti mengalami. Anda perlu tahu apa yang mencetuskan faktor penuaan.

1. Kurang pengambilan nutrien harian

Pertimbangkan, apakah nutrisi harian anda cukup? Pengambilan nutrisi harian yang tidak lengkap dan tidak seimbang membawa kepada masalah kesihatan di dalam badan. Perlu diingat bahawa keperluan pemakanan orang dewasa bukan hanya kalsium.

2. Kekurangan aktiviti fizikal

Hidup dalam era moden yang canggih sekarang, membuat sesetengah orang menjadi malas untuk bergerak. Kemudahan teknologi membolehkan banyak perkara yang dilakukan melalui alat. Kurang senaman dan senaman yang tidak teratur mencetuskan penuaan badan.

3. Gaya hidup tidak sihat

Tanda Tanda anda Mula Mengalami Penuaan
Kurang rehat, tekanan, merokok, dan minum alkohol menyumbang kepada penciptaan gaya hidup yang tidak sihat. Sekiranya gaya hidup tidak sihat tidak berubah, anda mudah terdedah kepada pelbagai penyakit.

Dengan mengetahui faktor pemicu penuaan, anda boleh mengambil langkah pencegahan. Mulailah dengan mengurangkan merokok dan minum alkohol, bersenam secara teratur, dan memenuhi keperluan nutrisi harian dan seimbang.

Untuk membantu memenuhi pemakanan harian, anda boleh mengambil Zaitun. . Zaitun berfaedah sebagai antioksidan semulajadi untuk mengatasi radikal bebas dan mencegah penyakit jantung koronari, serta anti-radang yang dapat membantu mengatasi rasa sakit pada arthritis atau arthritis.

Zaitun juga berfungsi sebagai antimikrob yang membantu mengekalkan ketahanan. Boleh melambatkan proses penuaan dengan melindungi sel daripada pengoksidaan yang berlebihan, dan membantu mengekalkan kulit yang sihat.