Tanda dan gejala badan kekurangan karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber makanan kedua yang sering dihadkan selepas pengambilan lemak. Malah, pemenuhan keperluan secara seimbang adalah penting untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan.

Karbohidrat adalah sumber tenaga utama badan. Dalam sesetengah organ utama seperti otak, kanta mata dan sel saraf, tenaga diperoleh daripada glukosa dan tidak boleh digantikan dengan sumber lain.

Oleh itu, kekurangan pengambilan karbohidrat boleh mencetuskan beberapa gangguan berikut.

1. Dapat cepat letih

Pernahkah anda letih? Apabila hanya bersenam atau bergerak secara ringkas. Jika itulah yang anda alami, itu bermakna anda tidak mempunyai pengambilan karbohidrat. Terdapat juga sumber karbohidrat tidak selalu berasal dari beras. Untuk mempunyai pelbagai, anda boleh menggabungkan beras dengan pisang, epal, atau ubi kayu.

2. Pening

Apabila badan membakar lemak untuk mendapatkan tenaga, tubuh akan menghasilkan molekul yang dipanggil keton yang akan keluar melalui air kencing dan menyebabkan dehidrasi. Ini boleh membuat anda pening.
tanda dan gejala badan  kekurangan karbohidrat

3. Selesema mudah

Karbohidrat membantu badan menghasilkan antibodi untuk melawan penyakit. Tidak hairanlah, kekurangan karbohidrat boleh membuat anda lebih terdedah kepada penyakit, terutama selesema. Kentang manis adalah salah satu sumber karbohidrat yang membantu tubuh kekal sihat.