Senarai Pemanis Tiruan Yang Boleh Kita Dapati Dalam Produk Harian

Pemanis tiruan adalah salah satu makanan yang harus dielakkan kerana ia boleh memberi kesan buruk pada tubuh. Tetapi adakah anda tahu bahawa produk kebersihan mulut yang anda gunakan juga mengandungi pemanis tiruan?

Berikut adalah beberapa jenis pemanis yang biasa digunakan dalam produk bilik mandi atau makanan yang biasanya anda makan.

1. Sorbitol

Sorbitol adalah gula alkohol yang terkandung dalam ubat gigi dan julap untuk memberi rasa yang baik. Pemanis juga biasanya ditambah kepada gula tanpa gula. Walaupun terdapat dalam bentuk semula jadi dalam buah, sorbitol terdapat dalam makanan bebas gula seperti minuman diet kerana ia mempunyai kalori yang lebih rendah daripada gula.

Walau bagaimanapun, apabila digunakan dalam kuantiti yang besar (kira-kira 20-50 gram), akan muncul masalah pencernaan seperti kembung, cirit-birit, dan masalah usus. Di samping itu, bagi anda yang mempunyai perut sensitif, anda harus mengelakkan bahan tersebut.

2. Saccharin

Saccharin adalah pemanis semulajadi yang biasa digunakan. Kajian 1978 mendapati bahawa sakarin boleh menyebabkan kanser pundi kencing. Ini membawa kepada pelbagai syarikat makanan dan minuman yang diminta untuk memasukkan mesej amaran mengenai pembungkusan yang mengandungi saccharine. Walaupun masih diperdebatkan, ada bukti jelas menunjukkan bahawa sakarin dapat menyebabkan sensitivitas, kanser, denyutan jantung yang tidak normal, dan masalah gastrik.

3. Aspartame

Aspartame adalah pemanis tiruan yang sering digunakan sejak 1980-an dalam produk makanan dan farmaseutikal. Satu kajian mendapati bahawa pemanis ini mencetuskan obesiti kerana ia menghalang aktiviti enzim usus dari fosfat alkali dalam badan. Di samping itu, ada bukti yang menunjukkan bahawa aspartam boleh menyebabkan kanser dan kehilangan ingatan. Penggunaan aspartam pada wanita hamil juga boleh mengganggu fungsi metabolisme janin pada saat lahir.

4. Acesulfame K

Pemanis ini biasanya ditemui dalam gula gula bebas, gula-gula, dan minuman tertentu. Methylene chloride, bahan utama dalam makanan manis, boleh menyebabkan gangguan dalam mood, mual, kanser, gangguan hati, kerosakan buah pinggang kepada autisme.
Senarai Pemanis Tiruan Yang Boleh Kita Dapati Dalam Produk Harian

5. Sucralose

Sucralose adalah pemanis buatan diketahui mempunyai kesan pahit selepas mengambilnya. Pemanis ini biasanya terdapat dalam bijirin, minuman diet, salad dressing dan gum gula-gula. Sucralose telah terbukti menyebabkan insulin mendorong rangsangan pergantungan glukosa dalam insulin oleh pankreas. Di samping itu, pemanis ini juga meningkatkan kadar insulin dan glukosa dalam wanita gemuk. Memasak dengan sukralose boleh berbahaya kerana ia menimbulkan toksin dalam proses.