Sembilan Punca Kerosakan Hati

Hati termasuk organ-organ penting yang mempunyai beberapa fungsi penting dalam tubuh, seperti menanam nutrien, melawan jangkitan, menghasilkan protein yang diperlukan untuk pembekuan darah, dan banyak lagi. Dengan fungsi yang penting ini, hati juga terdedah kepada kerosakan.

Terdapat banyak punca yang boleh mencetuskan kerosakan hati, mulai dari tabiat minum alkohol, dadah, hingga faktor gaya hidup.

1. Berat badan

Obesiti adalah salah satu pencetus Penyakit Hias Bukan Alkohol di AS. Selain obesiti, penyakit ini dikaitkan dengan sindrom metabolik dan tekanan darah tinggi. Terlalu banyak lemak dalam hati boleh mencetuskan sirosis dan kegagalan hati.

2. Soda

Soda mengandungi gula tinggi yang mencetuskan berat badan atau obesiti. Ini kemudian membawa kepada kerosakan hati. Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan oleh The Journal of Hepatology mendapati bahawa orang yang minum satu atau lebih soda manis mempunyai risiko hati berlemak yang lebih tinggi daripada mereka yang jarang minum. Dalam kajian ini, orang gemuk dikatakan lebih berisiko.

Penyelidikan sebelum ini juga mendapati bahawa orang yang menggunakan dua soda / minuman manis setiap hari selama enam bulan menunjukkan tanda-tanda penyakit hati berlemak.

3. Acetaminophen

Acetaminophen dalam dos yang tinggi boleh menyebabkan kegagalan hati, malah kematian. Jangan mengambil lebih daripada dos acetaminophen lebih daripada doktor mengesyorkan. Kandungan acetaminophen hadir dalam berpuluh-puluh produk, termasuk formula yang termasuk dalam batuk dan sejuk.

4. Dadah

Selain acetaminophen, beberapa ubat juga boleh memudaratkan fungsi hati. Sebagai contoh, penggunaan steroid anabolik jangka panjang dikaitkan dengan risiko kanser hati. Steroid anabolik sering digunakan oleh atlet untuk menyokong prestasi mereka. Dadah termasuk heroin, kokain, dan ubat disosiatif juga boleh menyebabkan kerosakan hati.

5. Hepatitis

Hepatitis B dan C kronik bertanggungjawab untuk kebanyakan kes kanser hati di seluruh dunia. Hepatitis C - yang kebanyakannya berlaku di Amerika Syarikat - tersebar melalui hubungan darah melalui jarum, seks bebas, dan pemindahan darah. Membuat tatu dengan jarum yang tidak steril juga meningkatkan risiko hepatitis C.

Hepatitis C kronik dipanggil pembunuh senyap. Ramai orang baru mengetahui penyakit ini apabila ia telah mencapai tahap sirosis sehingga rawatan terlambat. Sementara itu, hepatitis B lebih biasa pada kanak-kanak. Penyakit yang turut menjangkiti melalui darah boleh dihalang dengan memberi imunisasi kepada kanak-kanak.

6. Genetik

Genetik memberi banyak pengaruh kepada kesihatan anda. Sebagai hemochromatosis keturunan, misalnya, menyebabkan pembentukan besi dalam tubuh yang boleh menyebabkan sirosis dan kegagalan hati. Terdapat juga penyakit Wilson. Walaupun jarang, penyakit ini membawa kepada pengumpulan tembaga dalam tubuh, bukan sahaja merosakkan hati tetapi juga otak dan organ lain.

7. Penyakit autoimun

Sesetengah penyakit autoimun boleh mempengaruhi fungsi hati. Hepatitis autoimun adalah contoh di mana sistem imun menyerang hati. Belum diketahui dengan tepat apa sebabnya, tetapi disyaki peranan genetik.

8. Merokok

Sembilan Punca Kerosakan Hati
Merokok boleh meningkatkan risiko kanser dan sirosis hati. Bahan kimia toksik dalam asap tembakau boleh menyebabkan keradangan yang memuncak dalam sirosis. Merokok juga boleh meningkatkan pengeluaran sitokin, bahan kimia yang meningkatkan keradangan dan merosakkan sel-sel hati. Pada pesakit dengan hepatitis B dan C, merokok boleh meningkatkan risiko karsinoma hepatoselular, bentuk kanser hati.

9. Alkohol

Walaupun faktor lain memainkan peranan, penyalahgunaan alkohol tetap menjadi punca utama sirosis dan pelbagai jenis kerosakan organ hati. Penagih berat alkohol mempunyai risiko 10-15 peratus untuk mengembangkan tisu parut dalam hati.