Selepas Wanita keguguran, bila boleh mengandung lagi?

Satu kajian di Amerika menunjukkan bahawa pasangan yang telah mengalami keguguran awal dan cuba hamil selepas tiga bulan, cenderung lebih berjaya daripada mereka yang menunggu lebih lama. Para penyelidik melibatkan kira-kira 1,000 pasangan yang mengalami keguguran awal dan mendapati bahawa wanita yang cuba hamil dalam tempoh tiga bulan adalah 71 peratus lebih mungkin hamil daripada mereka yang menangguhkan lebih lama.

Daripada 765 pasangan yang mula hamil dalam tempoh tiga bulan, 77 peratus akhirnya menyampaikan bayi dengan selamat. Kajian ini tidak dapat membuktikan bahawa cuba untuk hamil lagi selepas keguguran membuat ibu hamil lebih cepat atau menghasilkan bayi yang sihat.

Walau bagaimanapun, penemuan ini menunjukkan bahawa wanita tidak seharusnya mengambil nasihat tradisional untuk melambatkan kehamilan lebih daripada tiga bulan selepas keguguran awal, kata penyelidik  Enrique Schisterman.

"Bagi wanita yang mengalami keguguran awal, data kami menunjukkan bahawa tidak ada asas untuk melambatkan kehamilan lagi," kata Schisterman, ahli epidemiologi di Institut Kesihatan Kanak-Kanak dan Pembangunan Manusia Nasional Eunice Kennedy Shriver di Rockville, Maryland.

Untuk mengetahui bagaimana pengiraan masa dalam percubaan konsepsi akan menjejaskan kehamilan selepas keguguran, Schisterman dan rakan sekerja memeriksa data mengenai wanita yang mengalami satu atau dua keguguran.

Secara purata, wanita berusia sekitar 29 tahun dan pasangan mereka berusia sekitar 30 tahun. Kebanyakan mereka adalah putih, berkahwin, dan mempunyai pendidikan sekolah rendah yang minimum.

Sebahagian daripada mereka mengalami keguguran pada minggu ke-8 hingga ke-13, dan 44 peratus lagi kehilangan bayi mereka sebelum lapan bulan di mana mereka jatuh pada trimester pertama.

Dalam enam kitaran haid selepas keguguran, 644 pasangan berjaya hamil lagi. Daripada jumlah tersebut, 491 mempunyai bayi dan kebanyakannya dilahirkan dalam tempoh masa yang normal, tetapi 22 adalah pramatang.

Selepas menyesuaikan diri dengan umur, bangsa, berat badan, pendidikan dan kesuburan, tidak ada perbezaan komplikasi seperti tekanan darah tinggi atau diabetes semasa hamil berdasarkan sama ada wanita mula mencuba dalam masa tiga bulan keguguran atau tidak.

Satu batasan kajian ini ialah hanya kira-kira 60 peratus pasangan yang mempunyai respon yang munasabah terhadap persoalan berapa lama mereka cuba hamil akibat keguguran. Selebihnya, 396 pasangan melaporkan tarikh sebelum keguguran sebagai masa untuk mula hamil selepas keguguran.

Sejumlah kajian terdahulu telah menghubungkan jarak pendek antara kehamilan dengan peningkatan risiko komplikasi seperti tekanan darah tinggi, membran pecah terlalu awal, ringan dan kelahiran pramatang.

Walaupun wanita mungkin dapat hamil sekali-sekala selepas keguguran, mereka harus menimbangkan risiko lain apabila memutuskan pada masa yang tepat untuk mula mencuba bayi. Terdapat juga masalah kesihatan mental yang memerlukan perhatian. "Selepas mengalami keguguran, terutama untuk berulang-ulang, kebanyakan doktor mencadangkan pasangan bahawa mereka bersedia secara emosi dengan kemungkinan keguguran yang lain," kata Hurd.