Selain Rematik, Ini adalah Punca Kesemutan

Kebas atau kesemutan (Tingling) akan sangat menjengkelkan, terutama jika ia berlaku ketika anda sedang bergerak. Kesemutan umumnya disebabkan oleh bekalan darah, kecederaan, atau tekanan saraf yang tidak mencukupi. Walau bagaimanapun, punca kesemuta juga boleh berlaku disebabkan oleh sebab ini.

1. Badan Kita Kurang kalori

Kesemutan berlaku kerana peredaran darah tidak lancar. Ini, biasanya berlaku apabila pengambilan kalori tidak mencukupi. Jumlah kalori yang diperlukan oleh setiap orang bergantung kepada jantina, umur, dan aktiviti. Walau bagaimanapun, secara umumnya, wanita yang lebih tua perlu mendapatkan kira-kira 1,600 kalori setiap hari. Walaupun kanak-kanak, remaja, wanita muda aktif, dan lelaki perlu memenuhi keperluan 2,800 kalori sehari.

2. Badan Kurang vitamin B12

Kekurangan vitamin B12 juga merupakan faktor yang mengganggu peredaran darah. Kekurangan vitamin B12 berlaku disebabkan oleh diet yang lemah semasa bayi, berlebihan, dan kekurangan zat makanan.

3. Gangguan Makan

Seseorang yang mengalami gangguan makanan juga berisiko mengalami kesemutan. Gangguan makan seperti anoreksia atau bulimia boleh menyebabkan penderita mengalami kekurangan gizi. Keadaan ini juga mencetuskan kekurangan dehidrasi dan kekurangan mineral seperti kalsium, kalium, natrium, magnesium, dan fosforus. Pesakit dengan gangguan makan biasanya mengalami bukan sahaja kesemutan, tetapi juga keradangan kaki.
Selain Rematik, Ini adalah Punca Kesemutan

Kenali punca itu

Penjelasan di atas memberikan kesimpulan, bahawa mengurangkan pengambilan kalori menjadi faktor yang paling dominan menyebabkan kesemutan atau kebas.

Sekiranya anda masih terasa gatal ketika pengambilan kalori telah meningkat, artinya kesemutan adalah petunjuk penyakit lain seperti diabetes, angin ahmar, sakit sendi, atau ubat alergi. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan diagnosis yang betul.