Sebab Kenapa Kau Orang Harus Makan Buah Oren

Buah Oren dikenali sebagai sumber terbaik vitamin C untuk meningkatkan sistem imun. Tetapi hakikatnya, faedah jeruk bukan hanya itu. Sekurang-kurangnya, terdapat lapan alasan anda perlu menambah limau ke menu harian.

1. mengandungi serat yang baik

Satu oren berfungsi 2.3 gram serat, manakala tangerine memberikan 1.6 gram. Dua pertiga daripada serat dalam buah oren adalah serat larut, yang baik untuk mengurangkan kolesterol dan membantu mengawal glukosa dalam darah.

Selebihnya, tidak boleh larut dalam sistem pencernaan dan merangsang tabiat usus untuk menjadi biasa. Oren boleh membuat anda merasa lebih cepat, dan boleh digunakan sebagai makanan ringan untuk mengurangkan berat badan.

2. Baik untuk kesihatan jantung

Jeruk mengandungi flavonoid, sebatian tumbuhan yang baik untuk meningkatkan kesihatan jantung. Penyelidikan pada pesakit yang telah menjalani pembedahan pintasan dan diterbitkan dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry mendapati bahawa antioksidan dalam oren dapat menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida yang buruk. Vitamin C juga dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung. Malangnya, jeruk mengganggu prestasi statin, ubat penurun kolesterol.

3. Indeks glisemik rendah

Buah jeruk mempunyai indeks glisemik yang rendah yang baik untuk pesakit kencing manis. Sehingga skala 100, Orange mempunyai indeks glisemik sebanyak 45, manakala grapefruit adalah 25.

4. Mengubati selesema dengan lebih cepat

Buah oren mengandung vitamin C cukup tinggi berbanding dengan buah-buahan lain, yang berjumlah 51 mg. Sesungguhnya, tiada kajian mengenai vitamin C boleh mencegah selesema, tetapi sekurang-kurangnya ia dapat mengurangkan tempoh dan keparahannya.

5. Kalium tinggi

Selain pisang, oren adalah sumber lain dari mineral ini. Potassium berfungsi untuk pengawalan cecair, kesihatan mineral, dan penguncupan otot. Kalium juga memainkan peranan dalam mengeluarkan garam berlebihan dalam badan. Dengan makan banyak makanan yang mengandungi kalium, anda boleh mengurangkan risiko stroke sebanyak 21 peratus, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

6. Memaksimumkan penyerapan nutrien

Isi oren memaksimumkan penyerapan nutrien yang memasuki tubuh daripada makanan lain. Bazilian menjelaskan, oren membantu penyerapan zat besi, mineral yang diperlukan untuk sistem imun dan membuat sel darah merah. Campurkan oren dengan sayuran hijau, ikan, ayam untuk mendapatkan manfaat kesihatan.
sebab makan oren

7. Kandungan air Tinggi

Seperti timun, tembikai, dan tomato, buah oren juga mempunyai kandungan air yang tinggi untuk mengekalkan tubuh terhidrasi dan berfungsi dengan baik.

8. Buat kulit kelihatan muda

Vitamin C juga mempunyai manfaat untuk kulit. Vitamin C memainkan peranan dalam pengeluaran kolagen, sebatian yang menjadikan kulit kelihatan muda dan lembut. Satu kajian pada 2007 yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa peserta yang menggunakan banyak makanan yang mengandung vitamin C tidak mudah berkedut.