Sayuran Hijau Yang Berkesan Cegah Kanser

Risiko kanser boleh menyerang siapa pun. Mengekalkan diet menjadi salah satu usaha untuk mencegahnya.

Sesetengah makanan boleh melindungi tubuh dari kanser. Dengan kandungan pemakanannya, makanan berikut adalah baik untuk menghalang, malah menghalang pertumbuhan sel-sel kanser di dalam badan.

1. Sayuran silang

Keluarga kubis termasuk sayuran silang, mempunyai ciri-ciri anti kanser seperti unsur diindolylmethane, sulforaphane dan selenium. Mengunyah makanan ini boleh melepaskan sebatian dalam saluran penghadaman. Adalah penting untuk tidak terlebih dahulu sayur-sayuran ini.

2. Teh hijau

Teh hijau mempunyai epigallocatechin gallate (EGCG) dan catechin yang boleh menghalang pertumbuhan kanser. Teh hijau yang paling berkualiti berasal dari Jepun.

3. Vitamin D

Vitamin D adalah proto-hormon yang boleh mengganggu pertumbuhan kanser. Banyak kajian menunjukkan vitamin D memainkan peranan dalam mengurangkan risiko kolon dan kanser payudara serta meningkatkan pesakit kanser paru-paru. Vitamin D yang baik seperti telur, ikan keli, salmon, sardin atau makarel.

4. Folat

Asid folik atau vitamin B9 adalah sebahagian daripada keluarga vitamin B-kompleks yang secara keseluruhannya mempunyai sifat pencegahan kanser. Kekurangan folat membolehkan sel-sel kanser untuk bermutasi secara bebas. Sayur-sayuran berdaun hijau, asparagus, kacang, kacang dan lentil semuanya mengandungi folat tinggi.

5. Sayuran berdaun hijau gelap

Sayuran-sayuran ini mengandungi beta-karoten, lutein dan zeaxanthin kaya dengan antioksidan dan dapat menghalang perkembangan kanser pada awal.

6. Halia dan kunyit

Sayuran Hijau Yang Berkesan Cegah Kanser
Halia mempunyai sifat anti-radang yang kuat dan boleh melambatkan pertumbuhan kanser. Kunyit, adalah rempah dengan bahan aktif curcumin yang boleh membunuh sel-sel kanser dengan cepat.

7. Kacang dan lentil

Kacang dan lentil yang mengandungi fitokimia yang terbukti dengan makmal boleh memperlahankan atau mencegah kerosakan DNA, asas kanser. Manfaat tambahan ditambah dengan serat yang dikaitkan dengan risiko kanser gastrousus seperti kanser kolon.