Rawatan Semulajadi Atasi Batuk Kering

Batuk kering biasanya berlaku apabila musim hujan tiba. Batuk jenis ini jika tidak dirawat dengan segera boleh memberi kesan besar. Selain ketegangan dada, batuk kering terlalu lama berisiko mati. Walau bagaimanapun, sebelum memutuskan untuk berjumpa dengan doktor, anda harus mencuba cara yang lebih semula jadi untuk menghindari batuk kering, dan ini adalah sebahagian daripada mereka.

1. Berkumur dengan air garam

Sediakan secawan air panas dengan sedikit garam di dalamnya. Anda boleh berkumur dengan campuran secawan air garam tersebut. Tidak syak lagi, batu kering akan segera hilang.

2. Madu

Makan 1 sudu madu dipercayai melembapkan tekak dan mengurangkan batuk. Ulangi beberapa kali sehingga penyakit batuk anda sembuh.

3. Teh halia

Teh halia diambil sebelum tidur dapat mengurangkan kekerapan batuk kering pada waktu malam. Teh ini selain menenangkan tekak juga bertindak sebagai badan yang hangat.

4. Menaikkan kepala

Rawatan Semulajadi Atasi Batuk Kering
Untuk batuk kering tidak mengganggu waktu tidur anda pada waktu malam, cuba tidur dengan bantal yang lebih tinggi. Ini dianggap meredakan kerengsaan tekak. Dan batuk yang berterusan dapat diatasi.

5. Pakai balm

Gunakanbalsem di hidung akan membersihkan saluran hidung tersumbat. Kaedah ini dapat menahan batuk anda seketika.

Tetapi, apabila batuk kering tidak sembuh dalam masa terdekat, segera semaklah doktor agar tidak membawa maut.