Punca Seseorang Cepat Marah

Kemarahan adalah emosi yang sihat serta menangis atau ketawa. Jika seseorang itu marah, mungkin disebabkan oleh kekecewaan, ketakutan, tersinggung atau menyakiti. Walau bagaimanapun, jika anda dapati yang paling dekat yang terlalu marah, menyiasat terlebih dahulu sama ada dia berada di bawah pengaruh ubat atau mengidap penyakit. Terdapat beberapa keadaan perubatan dan ubat-ubatan yang boleh menjadi punca orang cepat marah. Berikut adalah 8 perkara yang sering dilaporkan tahap kemarahan yang berlaku di kalangan pesakit:

Hyperthyroidism

Hipertiroidisme berlaku kerana kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak keadaan ini biasanya dialami oleh ramai wanita. Menurut Dr. Neil Gittoes, seorang endocrinologist di Universiti Hospital Birmingham dan BMI The Priory Hospital, Birmingham, hormon tiroid memberi kesan kepada sistem metabolisme anda. Ini akan meningkatkan kebimbangan, ketakutan, dan kesukaran menumpukan perhatian. Apabila tiroid yang terlalu aktif, ia mungkin menjadi sebab mengapa anda boleh dengan mudah berteriak kepada anak-anak anda, suami, atau orang lain.

Dadah Kolesterol

Statin ditetapkan sebagai kolesterol tinggi dan menyebabkan kesan sampingan yang menyebabkan seseorang itu mudah hilang sabar. dalam satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik dari University of California, statin akan membuat serotonin menurun, yang membawa kepada peningkatan kemurungan dan kematian.

Diabetes

seseorang dengan diabetes yang darahnya kekurangan gula akan meningkat kemarahannya. ketidakseimbangan tahap gula dalam badan boleh menyebabkan ketidakseimbangan serotonin di dalam otak. Hasilnya, seseorang menjadi lebih agresif, keliru, marah berlebihan dan juga serangan panik.

Kemurungan

Menurut Paul Blenkiron, seorang pakar psikiatri di Hospital Park Bootham, York, kerana orang yang murung mungkin berasa sangat marah, gelisah dan menyebabkan perasaan tidak berguna, malu atau bersalah.

Autisme

gangguan Developmental boleh menjejaskan pertumbuhan otak yang normal serta kemahiran sosial dan komunikasi. banyak perkara yang boleh meningkatkan deria merangsang kemarahan autisme.

Alzheimer

Penyakit adalah satu bentuk demensia yang memberi kesan demesia atau fungsi otak termasuk tingkah laku emosi dan personaliti. Ini boleh membawa kepada letupan kemarahan.

Punca Seseorang Cepat Marah
Pil tidur

ubat-ubatan seperti benzodiazepin karya katil dengan memperlahankan pelbagai fungsi otak. dengan pengurangan beberapa fungsi, pil tidur boleh meningkatkan kemarahan seseorang.

Sindrom pra-haid


sindrom pra-haid  di kalangan wanita berlaku disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon seperti estrogen dan progesteron. Wanita menjadi lebih cepat marah tanpa alasan yang jelas. Menurut American College of Obstetrics and Gynecology, wanita mood boleh berubah dalam tempoh dua minggu terakhir kitaran haid atau dua minggu sebelum haid.

Melihat lapan sebab-sebab di atas, kini anda memahami bahawa kemarahan orang yang anda sayangi tidak semestinya datang dari egonya. Penyakit dan ubat-ubatan boleh menjejaskan serotonin di dalam otak dan mencetuskan kemarahan yang tidak adil.