Punca Sentiasa cepat Dahaga

Semasa musim panas, ia adalah perkara biasa dan normal. Anda sering berasa sangat dahaga kerana peluh yang keluar. Walau bagaimanapun, jika anda sentiasa merasa haus tanpa alasan yang jelas, ini tidak normal.

Selagi anda sentiasa minum sekurang-kurangnya lapan gelas sehari dan masih memberikan cecair untuk badan semasa dan selepas bersenam, anda pasti tidak akan mengalami dahaga yang berlebihan.

Sekiranya pengambilan cairan dipenuhi dan anda merasa dahaga, mungkin terdapat masalah kesihatan yang serius. Jangan tunggu awak dahaga dahaga. Sebaliknya, minum air walaupun anda merasa tidak haus.

Terdapat beberapa sebab yang mungkin berpotensi mencetuskan dahaga yang berlebihan seperti berikut.

1. Dehidrasi

Anda mungkin tidak menyedari bahawa badan anda sedang dehidrasi. Inilah yang boleh mencetuskan dahaga yang berlebihan. Saiz standard orang yang minum lapan gelas air sehari tidak semestinya perlu minum air. Anda boleh memenuhi keperluan cecair anda dengan minuman lain. Mana-mana keadaan yang mencetuskan dehidrasi boleh diatasi dengan meminum banyak cecair.

2. Makan makanan masin

Makanan yang terlalu asin boleh menyebabkan anda dahaga. Badan memerlukan keseimbangan natrium dan air yang tepat untuk berfungsi dengan baik. Apabila makan terlalu banyak garam atau garam, tubuh menjadi haus dan anda memerlukan air untuk mencairkan darah.

Apabila memakan makanan yang terlalu asin, anda juga akan mengalami kembung. Ini kerana badan menyimpan kandungan kelembapan yang kecil.

3. Ubat anda membuat mulut anda kering

Punca Sentiasa cepat Dahaga
Sesetengah ubat boleh menyebabkan mulut kering yang mencetuskan dahaga yang berlebihan. Menurut doktor Bhuyan, ubat-ubatan seperti Dramamine yang sering digunakan untuk menggantung dan antihistamin mempunyai kesan sampingan yang dahsyat akibat dahaga. Pastikan anda minum banyak air untuk menghidratkan badan.

4. Anda mempunyai diabetes

Diabetes boleh mengganggu keupayaan tubuh anda untuk merosakkan gula dan menyimpannya dengan betul. Oleh itu, anda mempunyai tahap gula yang tinggi dalam darah dan lebih kerap dalam air kencing. Gula membuat anda kencing lebih kerap. Ini meningkatkan kehausan kerana kencing kerap. Haus dan kencing yang kerap adalah tanda-tanda diabetes.

5. Anda mengalami penyakit autoimun

Sindrom Sjogren adalah penyakit autoimun yang mempengaruhi membran mukus. Gejala utama adalah mata kering dan mulut kering yang membuat anda merasa sering haus. Penyakit ini menjadikan kelenjar air liur tidak mencukupi air liur.