Punca (sebab) Mata Gatal Dan Merah

Ramai orang mungkin mempunyai atau kerap berasa gatal pada mata. Sudah tentu, keadaan ini menjadikan mereka sangat tidak selesa.

Apabila berlaku gatal-gatal, anda akan secara automatik menggaru mata anda dengan menggosoknya secara kasar. Walau bagaimanapun, cara itu nampaknya tidak baik apabila mata gatal kerana ia boleh menambah kerengsaan, menyebarkan kuman dan menyebabkan jangkitan yang merosakkan bola mata kita.

Dalam kebanyakan kes, menggaru akan memperberat keradangan dan tidak akan menyelesaikan masalah itu, atau mungkin membuatnya lebih buruk. Apabila mata itu gatal kerana alergi alam sekitar, contohnya, kemudian menggosok dan menggaruk sebenarnya boleh melepaskan lebih banyak histamin dan membuat gatal lebih parah.

Cara terbaik untuk menyembuhkan mata gatal ialah, pertama anda mesti tahu apa yang menjadi punca mata gatal supaya anda boleh merawatnya langsung ke sumbernya. Berikut adalah lapan punca gatal yang paling biasa di mata anda.

1. Alahan makanan, haiwan atau alam sekitar

Mata gatal biasanya merupakan gejala khas alahan mata. Alergi konjungtivitis pada dasarnya adalah tindak balas alergi mini kepada sesetengah alergen, boleh menjadi makanan, alam sekitar, atau musim mata alergik.

Orang juga boleh mendapatkan mata gatal dari hanya terdedah kepada rambut haiwan. Apabila menyentuh perkara yang alergi, kemudian sentuh mata, inilah yang boleh menyebabkan mata gatal.

2. Mata kering

Keadaan ini biasanya berlaku apabila seseorang tidak mempunyai kualiti air mata yang mencukupi untuk melincirkan dan menyuburkan mata. Mata kering adalah masalah yang paling biasa dan sering kronik, terutama pada orang dewasa yang lebih tua. Mata kering perlu dirawat kerana mata kering kronik menyebabkan terbakar, gatal-gatal atau mata pedih, mata kabur dan berair.

Eyedrops boleh mengelakkan kemerahan yang berlaku dan membantu mata kekal dilincirkan juga mengurangkan gatal-gatal.

3. Mata merah

Jika mata gatal dan merah jambu atau merah, air keluar dari mata atau mana-mana gejala mata merah klasik lain, lawati pakar mata. Anda mungkin memerlukan penggunaan antibiotik, bergantung kepada apa yang menyebabkan mata merah. Sebaliknya, elakkan dari menyentuh mata anda kerana ia boleh merebak ke mata atau orang lain.

4. Iritasi Disebabkan produk

Sesetengah bahan kimia atau bahan dalam produk penjagaan diri boleh menyebabkan dermatitis, ruam dan gatal-gatal pada kulit. Ini adalah tindak balas alahan tertunda kepada alergen dan secara umumnya boleh menyebabkan kulit berwarna merah pada kawasan kelopak mata.

5. Keradangan kelopak mata

Punca keradangan kelopak mata yang paling biasa adalah bakteria staph. Penyakit yang dalam istilah perubatan dikenali Blepharitis menyebabkan mata gatal, merah, berair, bengkak, atau kering. Selalunya, skala seperti kelemumur terbentuk pada kelopak mata dan memenuhi kawasan lash atau bulu mata.

6. Mata tegang sebab gejet

Kemajuan pesat dunia digital menjadikan banyak orang menggunakan alat supaya anda terdedah kepada ketegangan mata. Ini boleh menyebabkan tekanan pada mata dan membuat mata berasa gatal. Mata ketat juga boleh menyebabkan keletihan, sakit kepala, kesukaran menumpukan dan memberi kesan kepada penglihatan jangka panjang.

7. Ada sesuatu di mata anda

Punca (sebab) Mata Gatal Dan Merah
Sama ada habuk, pasir atau haiwan kecil dan objek asing lain yang memasuki mata boleh menyebabkan rasa gatal, kerengsaan dan sakit mata. Penuaan mata tidak dapat membantu melegakan gatal-gatal. Menggigit objek asing di mata boleh menyebabkan lelasan kornea yang meningkatkan risiko jangkitan dan menyebabkan parut kornea.

Cuba bilas dengan air atau titisan mata tanpa bahan kimia. Jika ia masih gatal atau sakit, mungkin kerana objek asing telah menggaruk sedikit mata anda.

8. Menggunakan kanta Lekap

Jika anda memakai kanta lekap setiap hari, anda mungkin mengalami kegatalan kerana sebab tertentu. Penggunaan kanta lekap jangka panjang boleh meningkatkan risiko mengeringkan mata. Alergen juga boleh menumpukan pada kanta dan membuat gejala alahan lebih teruk.

Alahan kanta kontak juga boleh berkembang menjadi konjungtivitis papillary yang boleh membuat mata sensitif, merah dan gatal.