Punca Punca Kencing Berdarah

Titik darah dalam air kencing pasti akan membuat anda panik. Darah dalam air kencing dipanggil hematuria kasar dan ini mungkin tanda masalah kesihatan kecil seperti jangkitan kencing atau penyakit kanser yang serius.

Warna darah biasanya berkisar dari merah jambu hingga coklat tebal hingga rumpun gelap. Sekiranya anda hanya menemui satu darah, pergi ke doktor dengan segera jika terlambat untuk membiarkannya sukar untuk dirawat. Ini adalah Punca utama darah dalam air kencing:

1. Kecederaan

sebarang jenis kecederaan boleh menyerang buah pinggang anda dan boleh menyebabkan air kencing berdarah. Jika buah pinggang anda koyak, darah boleh meresap ke dalam tisu sekeliling sebelum membuat perjalanan ke air kencing anda.

2. Jangkitan

Apabila kuman atau bakteria menyerang saluran kencing anda seperti jangkitan saluran kencing atau prostat, tindak balas keradangan semula jadi tubuh anda untuk memerangi kuman boleh menyebabkan pendarahan.

3. Batu ginjal

Batu-batu ini membuat geseran kerana mereka menggosok ke dalam organ-organ anda. Tisu lembut di dalam organ akan berdarah lebih mudah daripada lapisan kulit keras.

4. Kanser

sel-sel kanser dalam pundi kencing, ginjal atau uretra, boleh mengganggu tisu yang sihat supaya mereka boleh berdarah. Di samping itu, tumor berkembang pesat dan memerlukan bekalan darah yang besar. Kemudian, tisu kecil yang tumbuh untuk memberi makan mereka sering menyebabkan kebocoran darah.

5. Senaman berat

Latihan terlalu keras terutama berjalan jarak jauh boleh menghasilkan pendarahan. Doktor tidak tahu pasti kenapa, tetapi ia boleh berlaku kerana terlalu banyak latihan supaya ia boleh menyebabkan kerosakan kecil dalam pundi kencing atau menyebabkan badan anda memecahkan sel-sel darah merah.
Punca Punca Kencing Berdarah

Bagaimanapun, kadang-kadang walaupun anda melihat air kencing merah, itu tidak bermakna darah. Sesetengah makanan seperti bit dan beri boleh mengubah warna air kencing anda.

Biasanya, darah yang keluar dari air kencing adalah sangat serius. 47 peratus daripada orang yang menghidap air kencing berdarah didiagnosis dengan masalah kesihatan ginjal atau air kencing dan 41 peratus mempunyai kanser.

Sekiranya anda menemui gejala lain seperti rasa sakit, demam atau menggigil bersama-sama dengan darah dalam air kencing, ini boleh menjadi jangkitan atau batu ginjal. Tetapi, pendarahan tanpa rasa sakit boleh menjadi tanda kanser.