Punca Punca Batuk Berpanjangan

Selesema dan batuk yang berpanjangan boleh mengganggu produktiviti harian. Batuk dan flu biasanya berlaku akibat perubahan cuaca. Walau bagaimanapun, jika batuk dan selsema tidak sembuh selama beberapa minggu, kemungkinan punca batuk tersebut adalah seperti berikut.

1. Saluran pernafasan yang terlalu sensitif

Saluran pernafasan akan sempit apabila selesema dan batuk. Ini menjadikan virus sukar dijangkau oleh ubat yang menyebabkan salesma dan batuk tidak pulih.

2. Sinus

Lendir yang berlebihan akibat sinus adalah salah satu punca batuk dan selesema tidak pernah sembuh. Penyakit ini dikenali sebagai sindrom batuk pernafasan atas.

3. Asma

Ini adalah salah satu punca penyebab batuk yang berpanjangan. Penyakit paru-paru ini menjadikan salurangudara dalam paru-paru membengkak dan meradang. Ciri-ciri asma termasuk ketegangan dada, mengi, sesak nafas, dan kesukaran tidur sepanjang malam.

4. Asid Gastrik

Batuk kronik mungkin berlaku jika asid perut mengalir di bahagian penyambung antara perut dan tekak. Penyakit ini dikenali sebagai refluks gastroesophageal.

5. Sleep apnea

Satu gejala apnea tidur selain daripada insomnia adalah, tiba-tiba tersedak atau terengah-engah pada waktu malam. Malah, apnea tidur boleh menyebabkan batuk kronik.

6. Alahan

Sekiranya batuk atau hidung berair muncul dalam keadaan tertentu, anda mungkin mengalami alahan. Satu contoh adalah alahan debu yang boleh menyebabkan anda sejuk atau batuk buat sementara waktu.
Punca Punca Batuk Berpanjangan

7. Tekanan

Tekanan terlalu banyak boleh menyebabkan seseorang mengalami penyakit ringan, tetapi tidak pernah sembuh. Sebagai contoh, batuk dan hidung berair. Cuba berehat dan tidur selama 7 hingga 8 jam sehari.

8. Ubat tekanan darah tinggi

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan mengambil dadah mungkin mengalami batuk kronik. Enzim penumpuan angiotensin di dalamnya menyebabkan batuk dan selsema yang berpanjangan.