Punca Payudara Sakit Selain Kanser

Sakit di payudara sering dialami oleh ramai wanita. Walau bagaimanapun, ia tidak selalu bermakna tanda kanser payudara. Ramai wanita yang bimbang tentang kesakitan pada payudara adalah tanda kanser. Malah, banyak sebab lebih cenderung menyebabkan sakit payudara seperti berikut:

1. Sebelum haid

Sebelum haid, payudara anda akan merasakan kesakitan, bengkak dan juga menjadi lebih lembut. Ini kerana pada hari-hari yang membawa kepada kitaran haid, perubahan hormon estrogen meningkat. Sakit yang dikaitkan dengan kitaran haid dikenali sebagai kitaran sakit payudara yang bermaksud bahawa ini berlaku secara kerap setiap akan menstruasi.

Kesakitan ini sangat normal. Walau bagaimanapun, terkadang sakit dan bengkak yang berlebihan menjadikannya tidak selesa. Ini dipanggil penyakit payudara fibrocystic dan sangat jinak. Gejala seperti bengkak, payudara yang lembut atau kehadiran satu atau lebih benjolan biasanya memburuk sebelum haid.

Walau bagaimanapun, kesakitan ini akan hilang semasa haid haid. Walau bagaimanapun, jika ia mengganggu anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit.

2. Anda menuju perimenopause atau menopause

Wanita juga boleh mengalami kesakitan payudara kerana mereka melalui menopaus kerana peralihan ini melibatkan hormon yang boleh menjejaskan payudara.

3. Senaman terlalu sukar

Latihan boleh menyebabkan kesakitan payudara terutama jika anda tidak menghangatkan dengan betul. Aktiviti fizikal yang meletakkan tekanan pada dada, bahu atau otot dada seperti push up atau mengangkat berat boleh menyebabkan sakit otot. Walau bagaimanapun, payudara tidak mempunyai otot. Ia terdiri daripada kulit licin dan ligamen Cooper yang menyokong tisu payu dara.

Melompat di sekitar atau bersenam tanpa bra yang betul meletakkan ketegangan pada ligamen ini menyebabkan regangan dan kendur, serta sakit.

4. Tidak memakai baju dengan betul

Satu kajian dari Portsmouth University mendapati bahawa 80 peratus wanita menggunakan saiz bra yang salah. Terdapat beberapa tanda bahawa coli anda tidak betul-betul kerana ia merasa tidak selesa, menyakitkan, mengalihkan tali, payudara menonjol dari bahagian atas cangkir bra, dan tali bra ke bahu.

5. Mempunyai fibrocystic payudara

Kesakitan payudara sebenarnya lebih berkemungkinan disebabkan oleh benjolan benigna atau sesuatu yang bukan kanser, menurut Grete. Semua wanita mempunyai payudara yang lembut dan sering dipanggil payudara fibrocystic. Banyak benjolan atau nodul dijumpai dalam bidang tisu payudara biasa. Ini sememangnya boleh menjadi lebih menonjol sebelum haid.

6. Tekanan

Tekanan dan kebimbangan dikaitkan dengan kesakitan payudara. Tekanan emosi dapat mempengaruhi hormon, walaupun anda tidak berada dalam siklus haid.

7. Mempunyai payudara yang dijangkiti

Punca Payudara Sakit Selain Kanser
Jangkitan payudara adalah perkara biasa pada wanita berusia antara 18 dan 50 tahun. Infeksi payudara boleh dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu wanita yang sedang menyusu dan yang tiba-tiba muncul.

Gejala awal jangkitan payudara adalah rasa sakit, bengkak, kemerahan dan rasa sakit ketika ditekan. Anda juga mungkin berasa tidak sihat seperti hampir sejuk dengan peningkatan suhu badan, sakit badan dan sakit kepala.

Keadaan ini biasanya boleh dirawat dengan mudah dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa dengan doktor untuk mencegah kemungkinan penyakit lain.