Punca Kulit kaki mengelupas

Kulit kaki mengelupas boleh berlaku kerana beberapa perkara, terutamanya disebabkan oleh cuaca yang melampau. Walau bagaimanapun, bukan sahaja suhu alam sekitar, beberapa perkara berikut juga boleh menyebabkan kulit menjadi lebih nipis.

1. Berpeluh berlebihan

Berpeluh berlebihan boleh menyebabkan kaki menjadi dijangkiti dan menyebabkan kulit di bahagian tersebut untuk mengupas. Iaitu, senaman yang menyebabkan kaki melembapkan peranan dalam mengupas kulit kaki.

2. jangkitan kulat

Jangkitan kulat adalah salah satu sebab yang biasa. Selalunya, kulit kaki mengupas dari jangkitan kaki tanpa menyebabkan gejala gatal.

3. Menggunakan kasut strappy

Siapa yang fikir model kasut boleh menyebabkan masalah kulit akibat geseran yang menyebabkan kulit menjadi lecet dan mengelupas. Elakkan menggunakan kasut strappy panjang dan jangan biarkan tali terlalu ketat dengan kulit.

4. Dehidrasi

Dehidrasi bukan sahaja merendahkan metabolisme dan membuat keletihan, tetapi juga memecahkan dan mengupas kulit. Oleh itu, pastikan pengambilan cecair dalam badan cukup supaya kulit yang sihat dikekalkan.

5. Selaran matahari

Punca Kulit kaki mengelupas
Pengelupasan boleh berlaku disebabkan oleh selaran matahari. Oleh itu, jangan lupa memakai pelindung matahari di bahagian dalam kaki.

6. Ekzema

Ekzema adalah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan kulit menjadi kering, gatal, dan mengelupas pada mana-mana bahagian badan. Penyakit ini boleh menyerang semua peringkat umur.