Punca kitaran haid terganggu

Kitaran haid dikatakan normal jika ia mempunyai jurang 28-31 hari. Di luar nombor ini, kitaran haid dianggap tidak semasa.

Terdapat banyak faktor yang menjadikan kitaran haid menjadi tidak aktif. Selalunya, kerana ia dicetuskan oleh tekanan dan ketidakseimbangan hormon. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu jika aktiviti berikut juga boleh mengganggu kitaran haid?

1. Senaman yang kerap

Sesetengah pakar kesihatan mengatakan, kekerapan dan intensiti senaman yang terlalu tinggi merebuat lemak secara drastik mengecut. Ia mengurangkan rembesan hormon, yang kemudiannya menghasilkan kitaran haid yang tidak berkesan.

2. Selalunya perjalanan

Perjalanan yang kerap, terutama di luar negara boleh menjadikan kitaran haid menjadi tidak teratur. Ini kerana badan sedang berusaha menyesuaikan diri dengan zon waktu baru, serta iklim.

3. Dadah

Terutamanya ubat yang boleh menjejaskan hormon seperti ubat untuk penyembuhan tiroid. Sebaliknya, berunding dengan doktor jika anda mengalami gangguan haid selepas mengambil ubat.

4. Masa tidur

Masa tidur yang tidak teratur boleh menjejaskan kitaran haid. Apabila tabiat di dalam tubuh terganggu, hormon-hormon pembiakan wanita mungkin terjejas. Wanita yang bekerja lewat malam lebih cenderung mengalami kitaran haid yang tidak teratur.

5. Obesiti

Obesiti boleh menjejaskan kitaran haid kerana lemak badan yang berlebihan boleh meningkatkan tahap estrogen. Di samping itu, tahap estrogen yang berlebihan boleh menyebabkan kanser endometrium.

6. Racun Perosak

Pendedahan kepada racun perosak juga boleh menjejaskan kitaran bulanan anda. Racun perosak boleh mengubah tingkah laku hormon dalam badan.

7. Masalah diet

Gangguan makan seperti anoreksia boleh mengganggu kitaran haid, apabila tahap estrogen menurun apabila seseorang kurang berat badan. Secara amnya, mereka yang menurunkan berat badan secara drastik dan cepat lebih cenderung mengalami gangguan haid.
Punca kitaran haid terganggu

8. Tekanan

Tekanan kronik boleh menjejaskan kitaran haid secara dramatik. Sebenarnya, persekitaran yang tertekan tidak sihat untuk sistem pembiakan dan itulah sebabnya badan bertindak balas untuk menangguhkan haid jika tekanan terlalu tinggi.

9. Umur

Umur wanita boleh menjadi satu punca gangguan kitaran haid. Wanita yang mendekati masa menopaus cenderung jarang menstruasi.