Punca Kitaran Haid Datang Lebih Awal

Bagi wanita yang biasa mengalami kitaran haid normal maka tiba-tiba menjadi lebih cepat, tentunya perasaan berhati-hati muncul. Mengapa ia berlaku? Terdapat beberapa sebab mengapa kitaran haid datang sehari hingga seminggu lebih cepat.

Kitaran itu agak pendek jika 21 hari kemudian daripada haid sebelumnya, dan dikatakan panjang jika 35 hari kemudian. Walau bagaimanapun, ia masih agak normal.

Masalah ketika haid telah datang kurang dari 21 hari dari kitaran sebelumnya, atau tidak datang selepas 35 hari. Jika ia berlaku selama beberapa bulan, anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor.

Terdapat beberapa sebab utama mengapa seseorang mengalami pecutan kitaran haid, seperti tekanan dari kerja yang membuat hormon dalam badan tidak seimbang. Di samping itu, gangguan emosi juga boleh menyebabkan kitaran menstuasi menjadi tidak menentu.

Ibu-ibu yang mengambil pil dan pil kawalan kelahiran juga sangat berpengalaman. Hormon tiruan dalam pil kawalan kelahiran menyebabkan perubahan dalam badan termasuk tempoh haid. Oleh itu, apabila Mama berhenti pil kawalan kelahiran tidak terkejut jika Mama mendapat haid yang tidak teratur kerana badan itu menyesuaikan diri dengan keadaan hormon yang berbeza.

Punca Kitaran Haid Datang Lebih Awal
Menstruasi yang datang lebih awal juga menjadi petunjuk sebab yang serius. Sindrom PCOS adalah salah satu syarat yang perlu diperhatikan oleh wanita. Ketidakseimbangan hormon ini sangat memberi kesan kepada kitaran haid termasuk tahap kesuburan Mama. Wanita juga perlu berjumpa doktor jika kitaran haid yang tidak teratur dan darah keluar dalam kuantiti yang banyak.

Penyebab umum biasanya berlaku pada remaja yang tidak mempunyai tempoh yang tetap. Ia mengambil masa beberapa bulan untuk menubuhkan jadual haid secara tetap. Di samping itu, tekanan  yang dirasakan oleh wanita juga menjadi punca. Perubahan tiba-tiba berat badan juga boleh mengubah tahap hormon yang mengganggu tempoh.