Punca kerap sendawa dan kentut

Perut kembung dan kentut kerap sememangnya boleh menjadi masalah dalam pencernaan kerana makanan yang anda makan mengandungi gas. Walau bagaimanapun, banyak kentut sebenarnya tidak berbau dan tiada kaitan dengan pencernaan.

Kira-kira separuh daripada semua sendawa dan kentut disebabkan oleh aerophagia atau diketahui menelan udara. Perut kembung berbeza dengan aerophagia.

Menurut penolong profesor penyakit klinikal di Sekolah Perubatan Eastern Virginia, Patricia Raymond, walaupun banyak orang yang kembung merasa seperti terdapat gas dalam perutnya, secara teknisnya bukan disebabkan oleh gas yang berlebihan. Tetapi rasa sensasi kembung.

Patricia menambah, apabila makanan kurang diserap oleh badan, ia masuk ke usus besar di mana bakteria memuntahkan gas bau dalam jumlah kecil. Gas ini berbau seperti telur busuk.

Walau bagaimanapun, jika ia tidak berbau, kentut bunyi dan sendawa besar, ini bermakna kerana jumlah anda menelan udara. Berikut adalah beberapa punca-punca kerap kentut dan sendawa yang tidak berkaitan dengan makanan.

1. Dadah (ubat)

Banyak ubat menyebabkan mulut kering dan meningkatkan jumlah udara yang anda makan. Menyiasat sama ada ubat yang anda ambil boleh membuat mulut anda kering. Sekiranya lembap membuat anda terganggu, mintalah doktor anda untuk menukar ubat itu.

2. Gula Gula Getah

Gula getah membuat anda menelan lebih banyak udara daripada biasa dan boleh menyebabkan belching atau kentut.

3. Jerami

Minum dengan jerami seperti meletupkan belon sebaliknya. Sekiranya anda minum air dengan jerami, anda akan menghirup udara ke dalam perut untuk membuat keadaan yang penuh dengan gas dan membuat anda kentut atau membeku.

4. Merokok

punca kerap sendawa dan kentut
Merokok sangat serupa seperti menghisap melalui jerami. Semasa anda menyedut, anda perlahan-lahan menelan udara dan gas.

5. Makan terlalu cepat

Semasa makan makanan, ada kemungkinan anda minum banyak udara juga. Kelajuan makan menyebabkan beberapa masalah, mulai dari masalah berat badan ke perut asid. Cuba makan dengan senyap tanpa gangguan, dan mengunyah makanan 20-40 kali gigitan.