Punca Kencing Berbau Busuk

Makanan tertentu seperti bawang, asparagus, beberapa rempah, kari, salmon dan kopi, boleh membuat bau urin anda tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, kadangkala anda sering bau bau dari air kencing walaupun tidak memakan makanan yang mencetuskan bau.

Walau bagaimanapun, jangan risau. Biasanya, penyebab air kencing berbau tidak berbahaya dan mudah diperbaiki. Inilah sebabnya mengapa air kencing anda berbau busuk.
1. Dehidrasi
Punca utama air kencing bau busuk ialah penyahhidratan atau kekurangan air. Apabila badan dehidrasi, air kencing mempunyai bau yang kuat dan gelap. Itulah cara badan anda memberitahu ia untuk mengisi banyak cecair ke dalam badan.

2. Jangkitan saluran kencing

Penyebab perubatan yang paling biasa bau air kencing adalah jangkitan saluran kencing. Bau air kencing seperti ammonia atau aroma busuk untuk mencium bau sedikit manis adalah petunjuk yang anda dijangkiti. Sebagai tambahan kepada bau, jangkitan saluran kencing juga dicirikan oleh air kencing gelap untuk berdarah, memberi keinginan untuk membuang air kecil, dan sensasi terbakar di alat kelamin.

3. Diabetes

Makan terlalu banyak gula boleh menyebabkan sakit kepala. Walau bagaimanapun, jika terlalu banyak gula terlalu banyak boleh menyebabkan gula darah tinggi atau diabetes jenis 2. Diabetes membuat anda kencing lebih kerap daripada biasa. Air kencing anda mungkin berbau seperti buah. Ini kerana gula tambahan dikumuhkan oleh buah pinggang anda.

4. jangkitan kulat

Jangkitan kulat membuat organ genital anda berbau yis tersendiri. Ini disebabkan ketidakseimbangan bakteria faraj. Walaupun menyerang vagina, jangkitan kulat boleh membuat bau air kencing kerana lokasi uretra sangat dekat.

5. Kelainan genetik

Kadangkala, gangguan genetik tertentu boleh menjejaskan bau urin anda. Jika air kencing anda berbau busuk, masam atau hanyir, anda mungkin mengalami trimetilaminuria. Ia biasanya memberi kesan kepada wanita dan gejala boleh memburai sekitar pubertas, sebelum atau semasa haid, selepas mengambil pil kontraseptif atau sekitar menopaus.

6. Anda hamil

Perubahan hormon yang membolehkan bayi membesar dalam rahim boleh membuat wanita kencing kerap. Biasanya, ini disertai dengan aroma air kencing yang baru. Urin boleh mempunyai bau yang lebih menyengat daripada hormon yang dihasilkan semasa kehamilan terutamanya pada trimester pertama.

7. Anda sedang menular

Hormon yang sama apabila bayi yang tumbuh di dalam rahim juga berfungsi pada kitaran haid biasa, walaupun pada skala kecil. Ini bermakna ia boleh membuat aroma dalam air kencing anda selepas ovulasi. Dalam keadaan ini, aroma ammonia sangat kuat dari air kencing anda.
Punca Kencing Berbau Busuk

8. Mempunyai penyakit kelamin

Sesetengah penyakit menular seksual boleh membuat bau air kencing. Chlamydia adalah penyebab yang paling biasa diikuti oleh trichomoniasis, parasit yang dihantar secara seksual. Biasanya, penyakit menular seksual tidak menunjukkan gejala yang teruk.

9. Penggunaan suplemen

Sesetengah makanan tambahan, vitamin dan ubat-ubatan boleh menyebabkan perubahan dalam bau air kencing anda. Rasa buatan yang dimasukkan ke dalam lapisan pil membuat perubahan dalam bau air kencing. Ubat vitamin B6 yang tinggi, termasuk beberapa ubat multivitamin, ubat jantung dan kehamilan, adalah punca utama kencing berbau busuk.