Punca Kenapa rasa lapar selepas makan pagi (Sarapan)

Sarapan pagi di rumah adalah amalan biasa sebelum pergi bekerja. Walau bagaimanapun, apabila ia sampai ke pejabat, perutnya sudah bergemuruh lagi.

Bagi anda yang telah mengalaminya, ia adalah satu perkara yang biasa. Berikut adalah beberapa sebab kenapa rasa lapar selepas makan pagi.

1. Kurang kalori

Kami mengesyorkan kalori yang digunakan pada waktu pagi sebanyak 300-400 kalori. Jika anda makan kurang daripada jumlah itu, kelaparan akan datang dengan cepat.

2. Kandungan yang diasup tidak lengkap

Pakar pemakanan Stephanie Clarke mendedahkan setiap hidangan harus mengandungi sekurang-kurangnya protein untuk mengelakkan kelaparan, karbohidrat untuk memberi tenaga, dan lemak sihat untuk memuaskan.

"Sekurang-kurangnya 13-20 gram protein, 40-55 gram karbohidrat, dan 10 hingga 15 gram lemak sihat, kira-kira 6 gram serat untuk mengekalkan rasa kenyang," jelasnya.

3. Penggunaan makanan tertentu

Kebanyakan orang membuat beg, roti, pancake, oat, dan bijirin sebagai sarapan pagi. Walau bagaimanapun, sebenarnya jenis makanan tidak mempunyai kandungan yang diperlukan badan . Sesetengah jenis makanan manis seperti muffin atau kek granola akan mengandungi kelaparan serta-merta selepas makan beberapa ketika dahulu.
Punca Kenapa rasa lapa selepas makan pagi (Sarapan)

4. Tak faham kelaparan

Rasa pening, letih, dan rasa kabur sering disalahpahami sebagai kelaparan. Walaupun tidak selalu berlaku. Ia boleh menjadi satu lagi tanda gangguan badan seperti dehidrasi, pra-haid, atau terlalu banyak menurunkan kadar gula darah.

4. Memerlukan snek

Biasanya sarapan pagi membuat anda 3-4 jam terakhir. Walau bagaimanapun, jika anda kelaparan, ia tidak boleh menyakiti makanan ringan. Pastikan snek yang anda makan mengandungi tidak lebih daripada 150 kalori.