Punca Kelahiran Bayi Sumbing bibir

Tidak ramai yang tahu mengenai punca sumbing bibir. Kebanyakan penghidap bibir tidak dapat bersosial dengan baik kerana rasa malu. Ini, secara tidak langsung menjejaskan kualiti hidup pesakit.

Sumbing bibir terbentuk sejak sejak seseorang masih janin ketara di dalam rahim. Sumbing bibir berlaku kerana tisu tidak mencukupi di kawasan mulut atau bibir. Atau, rangkaian yang sedia ada tidak sempurna. Pendedahan kepada bahan kimia dan virus pada wanita hamil, juga merupakan satu faktor.

Sesetengah kes sumbing bibir juga berkaitan dengan keadaan kesihatan ibu semasa kehamilan. Sesetengah ubat, boleh menyebabkan keadaan ini. Sebagai contoh, ubat anti-rampasan (anticonvulsants), ubat-ubatan anti-jerawat yang mengandungi accutane dan methotrexate, serta beberapa ubat kanser, arthritis dan psoriasis.

Dari segi perubatan, sumbing bibir boleh memberi kesan kepada beberapa aspek kesihatan bagi yang menghidapnya, termasuk:

1. Masalah makan

Penghidap sumbing bibir seringkali mengalami kesukaran makan. Tidak jarang, mereka merasa diseksa kerana makanan dan minuman mereka makan sekali lagi melalui hidung.

Bagi kanak-kanak yang mengalami sumbing bibir, terdapat botol bayi yang direka khas untuk menyimpan makanan dan minuman yang mengalir ke tekak. Agar pesakit dengan bibir lepuh kekal sihat, pastikan mereka menerima pemakanan yang betul dan makan dengan cara yang betul.

2. jangkitan telinga

Pesakit dengan bibir lekukan sering mengalami jangkitan telinga. Kerana, sangat mudah terkumpul dengan cecair di telinga tengah mereka. Kanak-kanak dengan sumbing bibir harus mengawal kesihatan telinga secara tetap, sekurang-kurangnya sekali setahun. Jika tidak, pembentukan cecair boleh menyebabkan kehilangan pendengaran yang serius.

Doktor biasanya meletakkan tabung khas yang diletakkan di dalam gendang telinga untuk membantu mengeluarkan cecair pada pesakit dengan sumbing bibir.

3. Kesukaran berbicara

Pesakit dengan bibir lekukan biasanya sukar untuk bercakap kerana terdapat banyak udara di hidung yang keluar apabila orang bercakap. Walau bagaimanapun, tidak semua pesakit mengalami masalah ini. Keadaan ini akan hilang selepas pembedahan.

4. Masalah pergigian

Penghidap bibir lebam lebih mudah terdedah kepada masalah ortodontik, yang paling biasa adalah rongga.

Cara paling berkesan untuk mengatasi sumbing bibir adalah dengan melakukan pembedahan plastik. Sebelum mengendalikan, pesakit diarahkan untuk mengawal hidung, telinga, dan mulut secara rutin.