Punca Kejang Perut Selain Haid

Kekejangan pada perut merasakan sakit yang menikam dan boleh membuatkan anda berasa terengah-engah. Apabila kekejangan berlaku, anda memerlukan pad panas untuk melegakan kesakitan.

Kadang-kadang, ia membantu menentukan punca kekejangan mengikut lokasi. Sebagai contoh, kejang di kedua-dua sisi abdomen mungkin disebabkan oleh masalah di usus besar yang mungkin menunjukkan penyakit gas atau makanan. Perlu diingat bahawa kekejangan adalah berbeza daripada kesakitan.

Kejang biasanya berlaku apabila wanita menstruasi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan kekejangan hadir pada bila-bila masa.

1. Sindrom usus yang sengit

Peningkatan tekanan boleh menyebabkan penyakit ini. Pakar berfikir bahawa hormon tekanan boleh membuat usus lebih sensitif terhadap rangsangan jadi bertindak balas dengan baik kepada cirit-birit atau sembelit. Di samping itu, aktiviti ini menjadikan otot dalam usus anda cenderung untuk berkontrak. Inilah yang boleh menyebabkan kekejangan dan kesakitan yang berkaitan dengan sindrom usus.

2. Otot tertarik

Bukan semua kekejangan dan sakit perut kerana usus. Kadang-kadang, otot perut menarik boleh mencetuskan rasa kejang. Ini disebabkan gerakan gerakan seperti pergerakan pilates atau melakukan aktiviti harian dan membuat pergerakan tiba-tiba. Kecederaan ini akan menyebabkan sakit perut dan kekejangan.

3. Sembelit

Sembelit menyebabkan gelombang kesakitan di pelbagai kawasan kolon. Kesan relokasi yang berterusan disebabkan oleh otot yang terkandung dengan usus besar yang menolak kotoran ke hadapan. Ia memerlukan banyak tekanan untuk menggerakkan najis ke hadapan, usus besar membengkak dan ini menyebabkan kekejangan.

4. Penyakit radang Usus

Ia adalah keadaan autoimun di mana antibodi menyerang saluran pencernaan dan menyebabkan kecederaan, cirit-birit atau kekejangan. Penyakit kronik ini harus dirawat dengan segera. Doktor akan melakukan ujian darah, kolonoskopi, endoskopi untuk melihat jika anda menderita penyakit ini.

5. Ovulasi

Kesakitan abdomen yang lebih rendah dikaitkan dengan ovulasi yang berlaku kira-kira 14 hari sebelum tempoh haid yang akan datang. Banyak masalah STD mempunyai satu perkara yang sama: pembebasan prostaglandin - hormon untuk mengatasi kesakitan - dilakukan oleh rahim dan organ-organ lain.

Apabila anda ovulate, anda boleh melepaskan prostaglandin kecil yang boleh menyebabkan pengecutan otot licin rahim dan usus. Ini adalah sebab mengapa sesetengah wanita mengalami kekejangan usus dan cirit-birit semasa haid mereka.

6. Gas

Punca Kejang Perut Selain Haid
Salah satu punca yang paling biasa untuk kekejangan adalah membangun gas dan ini boleh berlaku kerana pertumbuhan bakteria yang berlebihan atau tidak membiarkannya. Jika anda menahan gas, ini akan membesarkan kolon dan menyebabkan ia menebal.

7. Diverticulitis

Keradangan kantung diverticula dalam lapisan saluran pencernaan anda menyebabkan kekejangan perut sengit dengan demam dan mual. Kes penyakit ringan boleh dirawat dengan mudah. Walau bagaimanapun, diverticulitis teruk atau berulang mungkin memerlukan pembedahan.