punca gigi tidak tersusun (tidak rata)

Gigi tidak tersusun atau tidak rata yang dikenali sebagai malocclusions adalah salah satu masalah kesihatan pergigian yang paling biasa, selain daripada karies atau rongga. Terdapat pelbagai punca gangguan lisan.

Malocclusion adalah herotan gigi, menyebabkan gigi yang tidak tersusun dalam lengkung rahang seperti gigi berkokok, protrusi (gigi hadapan), malos dan hubungan yang tidak harmonis dengan gigi antagonisnya.

Terdapat dua sebab terjadinya maloklusi (gigi tidak tersusun), iaitu faktor intrinsik dan ekstrinsik. Faktor intrinsik atau tempatan biasanya datang dari dalam rongga mulut.

Sesetengahnya termasuk keabnormalan dalam bentuk, saiz, dan jumlah gigi (kurang atau berlebihan), bulu-bulu labirin yang tidak normal di mana terdapat jurang di pinggang gigi, kegigihan gigi atau di mana gigi tetap tumbuh tetapi gigi susu belum lepas.

Malocclusion juga boleh berlaku kerana kehadiran gigi menduduki bahagian lain gusi yang kosong kerana gigi susu lepas tetapi gigi tetap tidak tumbuh.

Sementara itu, penyebab maloklusi dalam situasi ekstrinsik termasuk kebiasaan buruk yang berlaku apabila kecil adalah menghisap ibu jari, lidah menusuk, bernafas dengan mulut, menggigit kuku, dan mengisap bibir Mengisap bibir).

punca gigi tidak tersusun (tidak rata)
Menghisap jempol memberikan daya tujahan pada incisors maxillary ke slant ke hadapan dan sebaliknya pada incisors yang lebih rendah. Ini menyebabkan cenurut mempunyai jurang. Satu lagi kebiasaan gigi, yang melekat lidah, juga memberikan kesan yang sama pada gigi depan.

Bernafas melalui mulut menyebabkan bentuk wajah yang agak memanjang kerana bahagian pernafasan kurang maju. Di dasar hidung, ada perubahan corak kerana pernafasan dilakukan secara mendatar, tidak ke bawah.

Ia boleh menyebabkan masalah lain dengan sistem pernafasan, seperti halangan saluran udara. Menggigit gigi sahaja boleh menyebabkan kesan buruk pada gigi, iaitu, gigi tersekat.