Punca Dan Cara Hilangkan Gusi Bengkak

Gusi sering tidak mendapat perhatian khusus berbanding gigi di dalam mulut. Walaupun gusi bengkak boleh menyebabkan ketidakselesaan dan gangguan mulut yang tidak ringan. Pada asasnya, gusi yang sihat tidak akan berdarah memberus gigi anda atau jika tersentuh. Pink, kuat, dan boleh menahan gigi yang kuat adalah ciri-ciri utama gusi ideal.

Mengapa Gusi Boleh Bengkak?

Gusi bengkak adalah satu perkara yang biasa. Biasa dicirikan oleh diperbesarkan, membonjol atau menonjol. Dalam kebanyakan kes, gusi bengkak yang berlaku boleh menjadi cukup besar untuk menampung keseluruhan gigi.Biasanya menyebabkan gusi bengkak sebagai salah satu gangguan gusi adalah disebabkan oleh pembentukan plak pada gigi . Plak yang begitu melekit ia biasanya terbentuk pada masa proses makan dan minum. Plak juga mengandungi banyak bakteria, ada yang boleh merosakkan kesihatan gusi.

Di samping itu, beberapa keadaan di mana gejala gusi bengkak, termasuk gingivitis, jangkitan virus atau kulat, kehamilan , kekurangan zat makanan, atau skurvi. Skurvi adalah keadaan badan yang kekurangan vitamin C.

Gusi bengkak juga boleh disebabkan oleh pemasangan gigi palsu atau peralatan pergigian yang lain yang tidak sesuai, sensitiviti gusi akibat daripada penggunaan ubat gigi tertentu atau cecair bilas, atau ia mungkin disebabkan oleh kesan ubat Dilantin, phenobarbital, atau ubat penghalang saluran kalsium.

Cara Deal Dengan bengkak Gums

Gangguan ringan, seperti gusi bengkak, umumnya boleh dikendalikan dengan memberi perhatian yang lebih kepada kebersihan mulut. Berus gigi dua kali sehari dan melengkapkan menggunakan benang gigi yang bersihUntuk membantu menangani gusi bengkak, pesakit dinasihatkan untuk meningkatkan penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan, serta mengelakkan merokok, minuman beralkohol, dan makanan yang mengandungi gula yang tinggi.

Gusi bengkak yang disebabkan oleh ubat gigi gigi sensitif, boleh diatasi dengan menggantikan produk yang biasa digunakan. Jika gusi bengkak yang disebabkan oleh produk ubat , berhentilah menggunakannya dengan serta-merta. Sedangkan, jika ia adalah tindak balas ubat yang anda makan, anda boleh berunding dengan doktor anda tentang kemungkinan menggantikannya dengan ubat lain. Penamatan atau penggantian ubat perlu sentiasa dalam pengawasan doktor.

Pendekatan yang berbeza pada doktor untuk menyelesaikan gusi bengkak disebabkan oleh plak boleh melalui prosedur pembersihan bersisik. Di samping itu, bagi kes-kes tertentu untuk melakukan perancangan akar untuk membersihkan.

Gangguan gusi yang telah diklasifikasikan sebagai teruk, mungkin memerlukan rawatan lanjut. Sebagai contoh, keadaan akut Necrotizing Ulcerative Gingivitis (ANUG) atau gingivitis ulser akut ternekrotisasi, perlu mendapatkan rawatan, termasuk ubat sakit, antibiotik dan ubat khas yang mengandungi chlorhexidine atau hidrogen peroksida.
Apabila gusi bengkak atau gangguan gusi lain berlangsung lebih dua minggu, lihat doktor gigi.

Langkah-langkah Pencegahan Gusi Bengkak

Memberus gigi anda dengan kerap dengan betul adalah satu langkah yang berkesan dalam mencegah pelbagai penyakit mulut dan gigi, termasuk gusi bengkak. Bagaimanapun, elakkan memberus gigi terlalu keras kerana ia boleh merosakkan tisu lembut gusi.Pilih bulu berus gigi daripada nilon lembut dengan hujung tumpul. Akhir berus gigi adalah sukar, mungkin mengganggu enamel gigi atau gusi. Banyak bergerak berus gigi belakang dan sebagainya, semasa memberus gigi perlu dilakukan dalam gerakan membulat.
Di samping itu, untuk mengelakkan gusi bengkak, anda juga boleh lakukan:
  • Pengambilan makanan dengan nutrisi yang seimbang , termasuk kalsium dan vitamin C. Kemudian menjaga air minuman dan mengelakkan makanan atau minuman yang terlalu panas atau sejuk.
  • Menjauhkan diri daripada rokok atau produk tembakau lain.
  • Melaksanakan penginapan anda. Tekanan yang berlebihan boleh meningkatkan risiko keradangan, termasuk gusi.
Peranan gusi di dalam mulut adalah sangat penting. Gangguan gusi boleh membawa kepada bahagian-bahagian lain mulut. Menjaga kebersihan mulut teliti dan penyelenggaraan rutin setiap enam bulan ke doktor gigi untuk mempunyai gusi dan gigi yang sihat.