Punca Berasa Pening Tiba tiba

Adakah anda sering berasa pening tiba-tiba pada suatu masa atau bahkan beberapa kali sehari? Jika ya, terdapat beberapa punca yang menyebabkan gangguan ini. Tanpa sadar, beberapa kebiasaan remeh dapat membuat anda berhenti seketika ketika bergerak karena pening. Apakah sahaja itu?

1. Berdiri tiba tiba

Anda boleh berasa sedikit pening apabila tiba-tiba berdiri dari kedudukan duduk. Ini kerana tekanan darah tiba-tiba jatuh apabila berdiri. Anda tidak perlu bimbang mengenainya kecuali ia sering berlaku.

2. Dehidrasi

Berlebihan berpeluh kerana terlalu panas boleh menyebabkan pening. Cuba berbaring sebentar untuk mendapatkan darah ke jantung dan otak untuk memperbaiki dan awak berasa lebih baik.

3. Terkejut

Kejutan membuat sistem saraf menjadi letih sehingga tekanan darah menurun dan kepala menjadi pening.

4. Tiada sarapan pagi

Gula darah rendah adalah salah satu punca pening yang biasa kerana otak tidak mendapat pengambilan yang cukup. Makanan memasak, walaupun hanya sedikit, boleh membantu mengurangkan gejala.

5. Salesma

Punca Berasa Pening Tiba tiba
Apabila selesema, orang menjadi tidak menonjol dan minum sehingga gula darah berkurangan dan dehidrasi, yang menyebabkan pening.

6. Minum ubat anti-sakit

Jenis ubat-ubatan anti-sakit atau anti-kecemasan tertentu mempunyai kesan sampingan seperti menurunkan irama jantung atau tekanan darah yang menyebabkan pening.