Petua Atasi Tumit Pecah

Tumit kaki sering pecah, yang tentunya merosakkan penampilan anda sambil memakai kasut dengan bahagian belakang terbuka.

Tekanan pada tumit apabila anda berdiri boleh menjadi salah satu faktor yang mencetuskan tumit pecah. Di samping itu, menggunakan kasut dengan belakang terbuka dan tidak menyokong tekanan tumit dan kulit tumit yang sangat kering boleh menyebabkan tumit pecah.
Sekiranya terlalu banyak geseran pada kulit cukup tebal, akhirnya labisan akan berpecah.

Masalahnya akan bertambah buruk dengan usia kerana kehilangan lapisan lemak di bahagian bawah kaki, dan badan menggantikannya dengan calluses.

Malangnya, jika dibiarkan ke kaki yang pecah itu tidak akan hilang dan ia akan menjadi lebih teruk dari masa ke masa. Jurang terbuka akan mendalam dan ini berbahaya kerana ia boleh dengan mudah mendapat jangkitan kulat, bakteria, kutu atau virus. Keadaan ini akan menjadi lebih berbahaya jika anda mengalami masalah diabetes atau peredaran.

Mencegah adalah cara terbaik untuk mengelakkan tumit pecah. Iaitu, ia mengambil masa tambahan untuk mengekalkan kelembapan tumit secara tetap. Sekiranya pecahan yang sangat mendalam dan kelihatan pendarahan juga bengkak, ia bermakna anda perlu menghubungi doktor anda dengan serta-merta.

Jika tumit pecah masih kelihatan sedikit dan tidak mendalam, anda boleh mula merawatnya di rumah dengan cara berikut.

1. Melembutkan bahagian kalus

Menggosok kulit yang berkarat sebenarnya semakin memburuk. Sebaliknya, gunakan penapis kaki selepas mandi atau merendam kerana kulit itu bersih dan lembut. Berus dengan sangat lembut ke satu arah dan jangan terlalu banyak menolak.

Matlamat ini hanya untuk mengelupas lapisan atas kulit mati tanpa menarik kulit dari pecahnya. Lakukan ini sekurang-kurangnya seminggu sekali.

2. Lembapkan dengan betul

Pastikan menggunakan pelembap dengan krim dan bukan losyen yang terlalu nipis. Pilih pelembap dengan formula asid laktik, atau asid salicylic dan agen pengelupasan kulit yang membantu menipiskan kulit yang lembut dan menghalangnya daripada muncul semula. Urutkan krim ke bahagian tumit dua kali sehari.

3. Pakai kaus kaki

Petua Atasi Tumit Pecah
Setelah memakai krim kaki, anda harus membungkus tumit dengan kaus kaki untuk menguncinya dalam semalam. Selain kaus kaki, anda juga boleh membungkus tumit dengan plastik dan stoking biasa sebelum menggunakan kasut.

4. Pilih kasut yang betul

Memakai kasut dengan punggung tertutup dapat membantu menjaga tumit dari pecah. Sekiranya anda perlu menggunakan sandal, Silk menyarankan sol tapak tebal, sandal yang menyerap dan membentuk yang sepadan dengan tumit.

Pilih kasut yang menjaga kaki anda dari tanah supaya kotoran tidak memasuki pecah kaki untuk meminimalkan geseran dengan kasut.