Petua atasi sakit telinga pada anak

Jangkitan telinga adalah perkara yang semulajadi untuk bayi atau anak kecil yang sering membuat anak menjadi rewel kerana mereka merasa tidak selesa.

Ini adalah kerana rembesan yang mengalir ke bahagian belakang tekak melalui kawasan yang dipanggil tiub Eustachian.

Apabila kawasan itu disekat, cecair telinga akan berkumpul dan menyebabkan rasa sakit, kerengsaan, dan juga demam.

Selepas memeriksa anak anda kepada doktor dan dapatkan ubat, rasa tidak selesa akan dirasai. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan agar kanak-kanak tidak rewel kerana penyakit ini.

1. Gunakan kompres panas

Masukkan kompres panas pada telinga sakit dan tekan kira-kira 5-6 minit. Ulang sehingga 30 minit bahagian itu dimampatkan untuk melegakan kesakitan.

2. Urut dengan minyak hangat

Urut bahagian luar telinga dan pastikan tiada minyak cecair memasuki saluran. Gunakan minyak zaitun atau minyak mustard untuk membuat anak anda merasa lebih baik.

3. Berikan lebih banyak

Petua atasi sakit telinga pada anak
Minum membuka penghalang pada tiub Eustachian kerana ia meletakkan tekanan pada menelan. Walaupun menelan juga agak menyakitkan, teruskan memberi minuman kepada bayi supaya tetap terhidrasi dan melegakan kesakitan.

4. Kedudukan kepala adalah tinggi

Cuba letakkan kepala bayi lebih tinggi semasa tidur supaya cecair telinga tetap habis. Walau bagaimanapun, tidak disyorkan untuk memberikan bantal di bawah kepala bayi tetapi di bawah tilam.