Petua atasi bau kaki Akibat Sepatu Dengan Baking sodan Dan Garam

Hampir sama dengan nafas berbau, bau kaki juga harus dielakkan. Ramai orang berfikir bau kaki berkaitan dengan cara seseorang mengekalkan kebersihan diri. Walaupun sebenarnya bau kaki tidak ada kena mengena dengan seberapa sering orang mandi atau membersihkan dirinya.

Penyebab utama bau kaki adalah bakteria yang tumbuh dalam persekitaran yang lembap dan berasid. Oleh itu, individu yang kaki kerap kali berpeluh apabila memakai kaus kaki sering dihadapi oleh bau kaki.

Sekiranya anda menjadi orang yang mengalami bau kaki, jangan berkecil hati. Ada cara untuk mengatasinya dengan menggunakan bahan semula jadi. Berikut adalah sebahagian daripada mereka.

1. Baking soda

Baking soda bukan sahaja berkuasa untuk memproses makanan, tetapi juga dalam memerangi bau kaki. Bakteria tidak boleh hidup dalam persekitaran alkali. Baking soda adalah alkali yang paling berkuasa di dapur anda, anda tidak boleh mengabaikan untuk mengatasi bau kaki.

Anda boleh taburkan sedikit baking soda ke dalam kaus kaki untuk dipakai. Dengan cara itu keasidan peluh pada kaki akan menjadi berkat neutral terhadap baking soda. Serbuk penaik juga akan menyerap beberapa peluh dan menjaga kaki anda kering.

Penggunaan alternatif baking soda untuk mengatasi bau kaki adalah dengan mencuci kaki dengan campuran air dan baking soda. Basuh kaki anda dengan campuran dua kali sehari. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak begitu berpengaruh untuk kes bau kaki yang teruk.

2. Cuka

Cuka juga boleh digunakan untuk menghilangkan bau kaki. Bakteria tidak boleh hidup dalam persekitaran yang sangat berasid. Ini menjadikan cuka pilihan yang tepat. Cuka bercampur dengan peluh dan menurunkan paras pH pada tahap yang membuatnya sukar untuk membiak bakteria.

Jika anda memakai kasut tanpa kaus kaki, gunakan cuka langsung ke permukaan kaki setiap satu atau dua jam adalah satu penyelesaian untuk menghilangkan bau kaki.

3. Garam

Petua atasi bau kaki Akibat Sepatu Dengan Baking sodan Dan Garam
Garam boleh membuat kulit kering. Tetapi jika anda mencampurkan setengah cawan galam dan air suam dan rendam kaki di dalamnya selama 20 minit setiap hari, ini akan mengurangkan kelembapan di kaki anda.

Kami mengesyorkan menggunakan langkah ini hanya untuk kes bau kaki yang teruk. Tetapi ambil perhatian juga jika kaki anda berada dalam keadaan retak dan luka. Anda mesti terlebih dahulu mengatasi keadaan sebelum menggunakan garam untuk mengeluarkan bau kaki.

4. Campuran minyak pati

Campurkan beberapa minyak pati yang antibakteria dan antikulat untuk mengatasi bau kaki.

Minyak pokok teh, minyak kayu putih, rosemary, sage, lavender, thyme, peppermint, geranium, dan kayu manis mempunyai ciri-ciri antibakteria. Anda juga boleh menggunakan ekstrak benih limau gedang, walaupun tidak termasuk minyak penting, anda boleh menggunakan campuran ini sebagai campuran air mandi atau untuk rawatan topikal dan sapukan pada kaki atau kasut anda.