Petua atasi batuk malam hari

Malam hari merupakan masa rehat, tetapi batuk berterusan boleh mengganggu tidur. Sebab yang paling biasa mengapa kita sering mengalami batuk pada waktu malam adalah pengaruh graviti.

Seperti disampaikan seorang pakar penyakit berjangkit di Georgia Infectious Diseases, PC, dan kakitangan doktor di Hospital Saint Joseph di Atlanta, Mitchell Blass, MD. Menurutnya, jika ada penyumbatan dalam saluran pernapasan ketika kita berbaring di malam hari, akan ada cerobong refleks untuk menanggalkan mukus.

Cara mudah untuk melawan batuk ini adalah untuk menyokong badan dengan bantal yang sedikit tinggi, yang akan membantu dan mengekalkan lendir di bahagian belakang tekak.

Di samping itu, terdapat beberapa petua lain yang dapat mengurangkan batuk pada waktu malam, seperti  berikut ini:

1. Minum teh herba dengan madu

Apabila batuk terus mengganggu, minum secawan teh bukan kafein dengan madu sebelum tidur. Menurut ketua pegawai perubatan Persatuan Paru Amerika, Norman H Edelman, MD, minuman panas boleh membantu memecahkan lendir di saluran udara dan madu dapat memberikan ketahanan.

2. Tukar gaya tidur

Cuba menentang graviti dengan menyokong diri anda pada beberapa bantal semasa anda tidur. Satu lagi helah bagi orang yang refluks asid adalah untuk menyimpan beberapa bantal di bawah kepala setinggi 4 inci. Dengan sudut itu, batuk dapat dikurangkan.

3. Menggunakan stim

Mandi sebelum tidur atau duduk di bilik mandi beruap. Tetapi berhati-hatilah bagi anda yang mempunyai asma. Menurut Edelman, stim akan membuat batuk lebih buruk.

4. Perhatikan kelembapan

Humidifier akan melegakan batuk jika udara terlalu kering. Walau bagaimanapun, bilik tidur terlalu lembab juga boleh membuat batuk. Habuk habuk dan jamur-kedua alergen yang tumbuh di udara lembap. Edelman berkata, untuk mengukur tahap kelembapan boleh menggunakan hygrometer.

5. Simpan semua peralatan di dekat katil

Sediakan segelas air, batuk atau titisan, dan apa sahaja yang mungkin dapat membantu. Semakin cepat anda dapat menghentikan batuk, lebih baik.

6. Basuh lembaran dan selimut rutin

Petua atasi batuk malam hari
Tumpukan pada katil anda. Habuk habuk  kecil yang memakan serpihan kulit mati bersembunyi di tempat tidur dan pencetus alergi. Untuk menyingkirkannya, basuh dengan selimut dan selimut secara rutin setiap minggu.

7. Pertimbangkan ubat-ubatan

Ubat batuk over-the-counter (OTC) boleh membantu dalam dua cara. Expectorants boleh membantu melonggarkan lendir dan mengurangkan keinginan untuk batuk.

8. Jumpa doktor

Jika anda masih batuk pada waktu malam selama lebih dari 7 hari, sudah tiba masanya untuk memeriksa dengan doktor anda untuk mengetahui mengapa.