Perkara Yang Baik Dilakukan Sebelum tidur

Menyikat gigi anda dan berkumur dengan cuci mulut adalah salah satu perkara yang baik yang anda lakukan sebelum anda tidur. Walau bagaimanapun, selain itu terdapat perkara mudah lain yang boleh anda lakukan pada waktu malam supaya anda dapat terus mengekalkan kesihatan.

Beberapa perkara di bawah adalah mudah tetapi juga baik untuk anda lakukan pada waktu malam, sebelum anda tidur.

1. Snek yang sihat

Serat, protein dan lemak yang baik untuk badan adalah penggunaan yang baik diasup pada waktu malam. Makanan ini memberikan rasa kenyang dan tryptophan, yang memberikan suasana yang baik semasa membuat bunyi tidur anda.

Apa yang anda perlu elakkan ialah memakan gula, kanji, dan makanan yang digoreng dan berlemak kerana ia boleh meningkatkan tahap insulin, yang menyebabkan anda tidak dapat tidur dengan lancar.

2. Tidur pada jam yang sama

Cuba untuk tidur pada waktu yang sama setiap malam. Penting untuk tubuh anda dan fikiran anda untuk konsisten pada masa skejul tinggal tidur. Kesihatan jangka panjang bergantung pada regenerasi yang berlaku apabila anda tidur nyenyak.

Hormon yang dikeluarkan semasa tidur merangsang fungsi penting dalam badan, seperti pembersihan, kestabilan otot, pertumbuhan semula tisu, pecah lemak, dan normalisasi gula darah. Tidur pada waktu yang ganjil atau berbeza boleh merosakkan kitar tidur semulajadi anda.

3. Berus gigi dan berkumur

Kedua-dua perkara di atas boleh menghalang anda daripada berlubang. Apabila kita tidur, kita menghasilkan sedikit air liur dan mulut kita menjadi kering.

Air liur merupakan agen peneutralan semulajadi untuk menghilangkan asid yang boleh menyebabkan rongga, yang boleh menyebabkan kehilangan gigi disebabkan oleh makanan dan bakteria residu di sekitar gigi dan gusi.

Menggunakan antiseptik dan minuman keras adalah cara yang ampuh untuk melawan bakteria dan plak, ini boleh memaksimumkan kebersihan mulut anda.