Perbezaan Kesan Alkohol Pada Lelaki Dan Wanita

Alkohol memberi kesan kepada lelaki dan wanita secara berbeza. Menurut laman web perubatan WebMD, penggunaan alkohol menjadi bahaya jika tidak dilakukan secara teratur, ia menjadi lebih daripada sekadar tabiat sesekali minum dalam jumlah kecil, contohnya dalam suatu peristiwa.

Penyedia kandungan maklumat grafik, Secara visual, baru-baru ini melaporkan bahawa salah satu peminat alkohol meminum lebih daripada satu saiz hidangan harian.

Mereka juga mengatakan bahawa wanita yang mempunyai alkohol pasangan penagih, biasanya mengalami penderaan fizikal atau seksual, tertekan dan akhirnya berfikir bahawa mereka akan lebih baik jika terlibat minum.

Terdapat beberapa sebab alkohol mempengaruhi wanita dan lelaki secara berbeza. Satu adalah faktor berat wanita yang lebih ringan daripada lelaki, jadi lebih banyak peratusan sel yang terdedah kepada alkohol.

Di samping itu, wanita juga mempunyai sejumlah enzim yang membantu memproses alkohol kurang daripada lelaki. Selain itu, lelaki mempunyai lebih banyak air dalam badan mereka untuk membantu mencairkan bahan alkohol.

Pada wanita, alkohol boleh menyebabkan pelbagai masalah seperti gangguan makan, kemurungan, penyalahgunaan dadah dan kecemasan.

Bukan itu sahaja, terlalu banyak penggunaan alkohol juga dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara, gangguan hati, masalah otak dan jantung.

Perbezaan Kesan Alkohol Pada Lelaki Dan Wanita
Sementara itu, pada lelaki, penyalahgunaan alkohol boleh menyebabkan masalah dalam hubungan peribadi dam sosial, bekerja dan membuat pelaku yang menyalahi undang-undang yang lebih berisiko.

Jika masalah bertambah buruk, penyalahgunaan alkohol boleh ditingkatkan kepada pergantungan terhadap alkohol, atau alkohol.

Menurut WebMD, alkohol adalah kecanduan fizikal dan mental kepada alkohol dan boleh didiagnosis oleh seorang profesional perubatan.