Penyebab Kanak Kanak Tak Suka Makan Sayur

Kanak-kanak yang tidak makan sayur-sayuran dan buah-buahan sering menjadi cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa. Malah, sayur-sayuran dan buah-buahan sangat penting untuk memenuhi pemakanan kanak-kanak.

Berdasarkan kajian Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Usaha Kesihatan Awam, sebanyak 97.7 peratus kanak-kanak di bawah 5 tahun kurang mengambilkira buah-buahan dan sayur-sayuran.

Berbanding jenis makanan lain, kanak-kanak kelihatan lebih sukar untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Kenapa begitu?

Perunding Gastrohepatologi Kanak-kanak, Frieda Handayani Kawanto, SpA (K) berkata, kanak-kanak tidak suka makan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana mereka tidak terbiasa sejak kecil.

Pengenalan sayuran dan buah-buahan sepatutnya dilakukan sejak ibu mengandung bayi. Adakah kehamilan suka makan sayur-sayuran dan buah-buahan? Melalui plasenta, bayi mendapat nutrisi dari apa yang dimakan oleh ibunya.

Kemudian selepas bersalin, bayi mula mendapatkan makanan dari susu ibu. Semasa menyusu, ibu juga mesti rajin makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Begitu juga, apabila ia terus memasuki tahap mendapat susu komplementer (MPASI).

kanak-kanak tidak suka makan buah-buahan dan sayur-sayuran biasanya kerana tidak biasa digunakan sejak kanak-kanak.

Di samping itu, rasa buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin lebih enak bagi anak-anak apabila dibandingkan dengan makanan lain. Jadi, anak-anak harus terbiasa dengan rasa buah dan sayuran sejak rahim.

Penyebab Kanak Kanak Tak Suka Makan Sayur
Mahu kanak-kanak untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan, ibu bapa juga perlu memberi contoh makan sayur-sayuran dan buah-buahan di rumah.

Kanak-kanak yang tidak suka makan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh disebabkan oleh kaedah pemakanan yang buruk setakat ini. Sebagai contoh, kanak-kanak diberi makan sayur-sayuran dengan kekerasan. Ia akan meninggalkan trauma makan sayur-sayuran.