Makanan yang menyebabkan Cirit birit apabila diambil berlebih

Masalah pencernaan seperti cirit-birit dan kembung tidak hanya berlaku kerana makan makanan yang kurang bersih. Cirit-birit mungkin disebabkan oleh tindak balas penolakan kerana makanan tidak boleh dimakan dalam kuantiti yang banyak. Terdapat tiga jenis makanan yang boleh mencetuskan masalah pencernaan jika digunakan dalam kuantiti yang lebih banyak.

1. Makan Gorengan dan Makanan Manis

Perut dan Sistem penghadaman kadang-kadang mengalami gangguan yang disebabkan oleh makanan tertentu. Lebih-lebih lagi, jika makanan dimakan semasa tekanan. Dia memetik, makan makanan yang tinggi lemak ketika tekanan dapat memicu cirit-birit. Alasannya, dalam keadaan tekanan, tubuh tidak boleh merosakkan dan menyerap lemak dengan baik.

Juga elak makan makanan yang mengandungi fruktosa seperti soda, gula-gula, jus buah-buahan, dan kek. Makanan ini termasuk yang sukar dicerna supaya dapat mencetuskan cirit-birit jika digunakan lebih banyak.

2. Mengunyah gula-gula

Mengunyah terlalu banyak gula tanpa gula dan mengandungi sorbitol (pengganti gula) boleh menyebabkan kekejangan perut dan cirit-birit. Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika (FDA) memberi amaran, memakan sorbitol lebih daripada 50 gram sehari meningkatkan risiko cirit-birit.
Makanan yang menyebabkan Cirit birit

3. Mengandungi banyak serat

Makanan dengan karbohidrat kompleks, seperti bijirin dan sayur-sayuran yang baik untuk penghadaman. Walau bagaimanapun, jika digunakan secara berlebihan, ia boleh meningkatkan gas dan menyebabkan kembung. Elakkan pengambilan kacang, kubis, dan brokoli yang berlebihan.