Makanan yang boleh elak Pembangunan Kanser Prostat

Apa yang anda makan bukan sahaja menentukan sama ada badan akan tetap langsing atau menjadi gemuk, tetapi juga pilihan makanan mempengaruhi apa yang berlaku di sel-sel badan anda. Itulah sebabnya pakar memberi perhatian khusus mengenai hubungan antara makanan dan kanser tertentu.

Sekarang penemuan baru mengesahkan teori bahawa makanan dapat melindungi tubuh dari kanser. Sebatian tertentu yang terdapat dalam beberapa makanan boleh menghalang pertumbuhan kanser prostat, kata penyelidik di University of Texas di Austin.

Mereka memeriksa dan menguji sebatian semula jadi 142 makanan dan diuji pada sel-sel kanser prostat. Kemudian mereka memikirkan senyawa mana yang boleh menghalang pertumbuhan kanser.

Hasilnya mendapati bahawa asid ursolic yang terdapat pada kulit epal dan rosemary, curcumin yang terdapat dalam kunyit dan halia, serta resveratrol, antioksidan yang terdapat di merah angur dan beri adalah sebatian paling berkesan terhadap pertumbuhan kanser prostat.

Menariknya, para penyelidik juga mendapati bahawa ketiga-tiga sebatian itu dapat berfungsi dengan baik. Asid Ursolic yang bercampur dengan resveratrol atau curcumin menghalang sel-sel kanser mengkonsumis asid amino yang dipanggil glutamin. Asid ini adalah makanan yang membuat sel kanser menjadi lebih besar.

Makanan yang boleh elak Pembangunan Kanser Prostat
Penyelidik percaya bahawa jika kepekatan sebatian telah dipertingkatkan, ia dapat menghalang kemunculan kanser atau membuat sel-sel kanser sedia ada yang mati kelaparan dan mati. Walau bagaimanapun, kajian ini masih dalam peringkat awal, jadi penyelidikan lebih diperlukan sebelum diterapkan secara besar-besaran.