Makanan yang baik dan sihat semasa haid

Apabila kitaran Haid bulanan biasanya datang di kalangan wanita bisanya ingin menghidangkan coklat atau makan makanan ringan. Tetapi pastinya ia tidak memberikan faedah kesihatan apabila anda sedang menstruasi.

Hormon yang meningkat dan jatuh semasa kitaran haid menjadikan keperluan pemakanan wanita berubah. Oleh itu, penting untuk memberi perhatian kepada pengambilan makanan ketika datang ke bulan.

Berikut adalah senarai makanan yang digunakan semasa haid, dipetik dari halaman Glamor, Ahad (07/10/2016):

1. Pilih versi makanan yang sihat

Tidak ada sebab untuk tidak memenuhi keinginan anda untuk makanan tertentu, kata Edwina Clark, ketua bahagian pemakanan dan kesihatan di Yummly, hanya ada cara yang sihat untuk memenuhinya. Anda masih boleh snek pada makanan manis dengan makan mentega kacang, yogurt dengan granola, buah kering, dan kacang.

2. Makanan mengandungi besi

Anda akan kehilangan banyak darah semasa haid dan berisiko mengalami anemia. Untuk mengatasinya, cuba makan daging merah, ayam, ikan laut, sayuran hijau, atau bijirin.

3. Makanan yang kaya dengan kalsium

Sesetengah kajian menunjukkan, kalsium dapat mengurangkan kesakitan PMS. Sekiranya anda mengalami masalah PMS, makan produk tenusu, sayuran hijau, tauhu, atau makanan lain yang kaya dengan kalsium boleh membantu.

4. Kunyit

Kunyit juga dapat melegakan gejala PMS. Ambil 30 miligram kunyit dan masukkan ke dalam sup, teh, atau rempah untuk mendapatkan faedah.

5. Ikan

Asid lemak Omega-3 adalah anti-keradangan yang boleh melegakan kekejangan haid. Anda boleh mendapatkannya dari ikan seperti salmon, sardin, ikan bilis, dan ikan trout.

6. Halia

Halia juga mempunyai ciri-ciri anti-keradangan dan berkesan untuk melegakan sakit perut, kata Clark. Seperti kunyit, jahe bsai ditambah kepada teh, sos makanan, atau bercampur dengan smoothies.
Makanan yang baik dan sihat semasa haid

7. Kacang

Kacang, biji, dan minyak sayuran mengandungi banyak vitamin E supaya dapat mengelakkan pening akibat haid.

8. Serat

Makanan serat tinggi seperti bijirin, buah-buahan, dan sayur-sayuran dapat mencegah masalah pencernaan yang sering timbul ketika bulan datang. Ia dijelaskan oleh doktor keluarga, Jennifer Caudle, D.O. Masalahnya dapat diatasi dengan memakan makanan kaya serat.

9. Snek garam rendah

Wanita purata ingin makan makanan ringan asin semasa haid. Masalahnya - menurut Dr. Caudle - ia akan menyebabkan kembung dan membuat haid lebih teruk. Daripada snek pada makanan ringan garam yang tinggi, anda boleh menggantikannya dengan membuat kentang goreng atau snek pada popcorn bukan garam.

Satu perkara lagi, anda masih boleh memakan coklat, pastikan anda juga mendapat nutrisi yang cukup untuk haid tidak lagi merasakan menjengkelkan.