Makanan Untuk Melawaskan Buang Air Besar

Rutin pagi biasanya bermula dengan pergerakan usus. Tetapi sesetengah orang mendapati sukar untuk membuang air besar pada waktu pagi kerana perubahan gaya hidup. Penggunaan enam makanan berikut boleh melancarkan pergerakan usus dan melawaskan buang air besar.

1. Epal

Itu kerana kebanyakan buah-buahan mengandungi serat. Antara yang baik untuk anda pilih adalah epal. Epal dikenali untuk mengekalkan sembelit di mana satu epal mengandungi kira-kira 4.5 gram serat.

2. Oren

Jeruk mengandungi 4 gram serat dan juga rendah kalori. Jeruk juga mengandungi flavanol di mana mereka bertindak sebagai julap. Oleh itu buah ini sangat baik untuk melawaskan buang air besar.

3. Oat

Makanan untuk melawaskan buang air besar seterusnya adalah oat. Cawan kecil oat yang mengandungi 2 gram serat terdiri daripada serat larut dan tak larut. Ini membantu pergerakan usus kecil.

4. Biji rami

Makanan ini dibungkus dengan asid lemak omega-3 dan serat serat. Satu sudu flaxseed mengandungi 2 gram serat.

5. Popcorn

Makanan Untuk Melawaskan Buang Air Besar
Walaupun kedengarannya aneh, tetapi secangkir popcorn mempunyai hampir 1 gram serat dan kernel. Jika berkhidmat tanpa sebarang rasa, popcorn juga rendah kalori.

6. Aloe vera

Anda telah mendengar lidah buaya yang baik untuk kulit dan rambut. Nah ini juga baik untuk perut anda. Aloe vera adalah julap dan akan sangat membantu anda.